1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. Çorum’da tarihi kent Kalehisar gün yüzüne çıkıyor!

Çorum’da tarihi kent Kalehisar gün yüzüne çıkıyor!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çorum’da Anadolu Selçuklu kenti olan Kalehisar’da tarihi yeniden canlandırma ve kültürel mirası koruma amaçlı çalışmalar devam etmektedir. Kalehisar Kazı Başkanı Doç. Dr. Mustafa Kemal Şahin, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi’nden, devam eden kazı çalışmaları hakkında bilgi vererek tarihi kente dair önemli bilgiler paylaştı. Şahin, yapılan kazı çalışmalarının Anadolu Selçuklu arkeolojisi için büyük önem taşıdığını vurgulayarak, bölgenin Hattuşa gibi önemli bir merkez olduğunu belirtti.

Kalehisar’da, Prof. Dr. Oktay Aslanapa tarafından 1965-1966 yıllarında İstanbul Üniversitesi adına çalışmalar gerçekleştirildiğini aktaran Doç. Dr. Şahin, bu çalışmaların kentteki tarihi yapılara ışık tuttuğunu ve vurguladığını belirtti. Şahin, Kalehisar’ın Anadolu Selçuklu kenti özelliğini taşıyan özel bir yer olduğunu vurgulayarak, burada var olan yapılardan bahsetti.

Kalehisar’ın özel bir yere sahip olduğunu belirten Şahin, buradaki Anadolu Selçuklu yapılarının Hattuşa gibi bir öneme sahip olduğunu ifade etti. Ayrıca, bölgede bilinmeyen yapıların da bulunduğunu ve bu yapıların incelenip araştırılması gerektiğini söyledi.

Şahin, Kalehisar’da gerçekleştirilen kazı çalışmalarının yüz yıl sürebileceğini belirterek, 2019-2021 yılları arasında yapılan yüzey araştırmasının detaylarını paylaştı. Burada bulunan zengin seramik parçalarına dikkat çeken Şahin, Kalehisar’ın seramik üretim merkezi olduğunu ve çeşitli seramik örneklerine rastlandığını belirtti. Ayrıca, kazı çalışmalarının devam etmesi halinde kitabe niteliğinde belgelerin bulunabileceğini belirtti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Çorum’da tarihi kent Kalehisar gün yüzüne çıkıyor!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin