Şişli Belediyesi ve İBB Veteriner Hizmetleri Müdürlüğü tarafından düzenlenen ‘Sokak Hayvanları Yasası Hakkında Stratejik Eylem ve Risk Azaltma Planı Çalıştayı’na çeşitli kurum ve kuruluşlardan katılım sağlandı. Çalıştaya Şişli Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan, Türk Veteriner Hekimler Birliği Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan, İBB Veteriner Hizmetleri Şube Müdürü Fevzi Karaağaç, İstanbul Barosu Hayvan Hakları Merkez Sözcüsü Bahtiyar Güner, Marmara Belediyeler Birliği Kentsel Politika Uzmanı Büşra İnce ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile akademisyenler de katıldı.
Şişli Belediye Başkanı Şahan, açılış konuşmasında Sokak Hayvanları Yasası’na ilişkin alınan net tutumu vurguladı. Konunun ortak akılla ele alınması gerektiğine dikkat çekerek, belediyelerin ortak strateji oluşturması gerektiğini belirtti. Şahan ayrıca, Türkiye’nin kurumsal aklın çöktüğü bir dönem yaşadığını ve bu durumun aşılması için ortak çaba gösterilmesi gerektiğini dile getirdi.
İBB Veteriner Hizmetleri Şube Müdürü Fevzi Karaağaç ise çalıştayda yaptığı konuşmada, yerel yönetimlerin sokak hayvanları konusunda farklı şekillerde değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük kentlerde sokak hayvanları popülasyonunun iyi yönetildiğini ifade eden Karaağaç, İBB’nin ‘topla, aşıla, kısırlaştır, işaretle ve geri bırak’ prensibi doğrultusunda çalışmalar yürüttüğünü aktardı. İstanbul’da 6 büyük geçici hayvan bakımevi bulunduğunu ve bu merkezlerde geniş bir alan üzerinde hizmet verildiğini belirtti.
Karaağaç ayrıca, İBB ve ilçe belediyelerinin sahipsiz hayvan barındırma kapasitesini arttırması gerektiğini, ancak bu konuda yaşanan arsa tahsis sıkıntıları ve bürokratik engellerin süreçleri uzattığını ifade etti. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın arsa tahsis süreçlerinde kolaylaştırıcı olması gerektiğini vurgulayan Karaağaç, bu konuda bakanlıktan destek beklediklerini dile getirdi.
Çalıştayda sokak hayvanlarının korunması ve popülasyonunun kontrol altına alınması için ortak akıl ve işbirliği vurgusu yapıldı. Katılımcılar, sokak hayvanlarıyla ilgili sorunların çözümüne yönelik stratejiler geliştirilmesi ve risklerin azaltılması için birlikte çalışmanın önemine dikkat çekti. Bu tür çalıştayların sokak hayvanlarının haklarının korunması ve yaşam kalitelerinin arttırılması adına önemli bir adım olduğu belirtildi.