Kahramanmaraş’ta meydana gelen büyük depremin ardından 130 kişinin hayatını kaybettiği Çuhadar Sitesi ile ilgili devam eden davada önemli bir gelişme yaşandı. Mahkeme, dosyanın yeniden bilirkişiye gönderilmesine karar verdi ve bu dosya, Sakarya Üniversitesi’ne iletildi. Davanın avukatlarından Hanifi Emre Bozok, önümüzdeki süreçte gelecek bilirkişi raporunun yargılamanın seyrini etkileyebileceğini ifade etti.
Çuhadar Sitesi Konut Yapı Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Enes Köksalmış (57), yönetim kurulu üyesi Fatih Karakale (66) ve statik proje müellifi Sıtkı Okumuş’un (56) iddialara göre ‘Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma’ suçundan 22 yıl 6 aylık hapis cezaları ile yargılanmasına devam ediliyor. Son duruşmada hâkim, dosyanın yeniden bilirkişiye gönderilmesine karar verdi.
Avukat Hanifi Emre Bozok, dosyanın Sakarya Üniversitesi’ne gönderildiğini belirterek, yeni bilirkişi raporunun mahkemenin alacağı kararlarda belirleyici olacağını dile getirdi. Ayrıca, yargılama aşamasında şu anda tutuklu bir sanık bulunmadığını ve Enes Köksalmış hakkında daha önce verilen yakalama kararının hala yürürlükte olduğunu aktardı. Bozok, “6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan depremde, 4 bloktan oluşan Çuhadar Sitesi sadece 30 saniyede yıkılarak büyük bir facianın yaşanmasına neden oldu. Yıkımda 130 kişi hayatını kaybetmiş, 18 kişi ise yaralanmıştır” şeklinde açıklamada bulundu.
‘EV YERİNE MEZAR ALDIKLARINI DEPREMDE ÖĞRENDİLER’
Dava sürecine ilişkin bilgileri paylaşan Avukat Bozok, hem soruşturma hem de davanın ilerleyişinde alınan bilirkişi raporlarının, inşaat sürecinde birçok yönetmelik ihlal edildiğini ortaya koyduğunu belirtti. “Binanın temeli ile çatısı arasındaki donatı eksikliğinden ve kullanılan malzemelerin kalitesizliğinden dolayı bu bina yıkılmıştır” dedi. Bozok, Çuhadar Sitesi’nden ev alan vatandaşların, ev sahibi olma hayali kurarken aslında bir mezar satın aldıklarını depremle anladıklarını kaydetti.
Karadeniz Teknik Üniversitesi ve Denizli Üniversitesi’nden alınan raporlarla birlikte, mevcut binanın inşa aşamasındaki kalitesizliğin, donatı yetersizliğinin ve statik projedeki hataların tespit edildiğini ifade eden Bozok, “Buna rağmen Kahramanmaraş 4. Ağır Ceza Mahkemesi, dosyayı yeniden bilirkişi incelemesine gönderdi. Şu anda dosyanın durumu Sakarya Üniversitesi’ndedir ve yeni raporun gelmesini bekliyoruz. Bu yeni rapor, yargılamanın ilerlemesi açısından oldukça önemli bir noktada,” dedi.