Çukurova’da haziran ayının başında, kavurucu sıcaklar etkisini göstermeye başladı. Kentteki termometreler, 46 dereceye kadar yükseldi ve nemle birlikte hissedilen sıcaklık 50 dereceyi aştı. Bu aşırı sıcaklık, yılan ısırma vakalarında da artış gösterdi. Adana Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse, bu durumun hava şartları gereği normal olduğunu belirterek uyarılarda bulundu.
Nihat Köse, yılanların keskin kokulardan uzak durduğunu ve evlerin çevresine sarımsak, kükürt, kireç, naftalin gibi maddeler koymanın faydalı olabileceğini söyledi. Ayrıca, bahçesi olan kişilerin nohut ekmelerinin de yılanları rahatsız edebileceğini belirtti. Kümes hayvanı besleyenlerin ise yılanlara karşı dikkatli olmaları gerektiğini vurguladı. Yılanların bahçede gıda aradığını belirten Köse, evlerin duvarlarında delik olmaması gerektiğini dile getirdi.
Yılan ısırması durumunda doğru müdahale yöntemlerinin bilinmesi gerektiğini ifade eden Nihat Köse, halk arasında yanlış bilgilerin dolaştığını söyledi. Yılan ısırılan yerin kesilmesi veya kanın emilmesinin doğru olmadığını vurgulayan Köse, soğuk kompres uygulanması ve hastaneye başvurulması gerektiğini belirtti. Ayrıca yılanı korkutmamak ve üzerine basmamak, insanların ısırılma ihtimalini azaltabileceğini söyledi. Eğer ısırılan yerde takı varsa çıkarılması gerektiğini belirten Köse, hastaneye gidilmeden önce ısırılan yılanın fotoğrafının çekilmesinin faydalı olabileceğini dile getirdi.
Adana’da sıcak hava koşullarının etkisi altında artan yılan ısırma vakalarına karşı dikkatli olunması gerektiği vurgulandı. Nihat Köse, yılanların keskin kokulardan uzak durduğunu belirterek, evlerin çevresine bazı maddeler koymanın faydalı olabileceğini aktardı. Yılan ısırılması durumunda halk arasında yaygın olan yanlış bilgilere de değinen Köse, doğru müdahale yöntemlerinin bilinmesi gerektiğini söyledi. Soğuk kompres uygulayarak ve hastaneye başvurarak etkili bir şekilde tedavi olunabileceğini belirten Köse, yılanın türüne göre tedavinin değişebileceğini sözlerine ekledi.