1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak Ziyaretinde Petrol İhracatını Yeniden Başlatacak!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak Ziyaretinde Petrol İhracatını Yeniden Başlatacak!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Geçtiğimiz yıl durdurulan ve Erbil ile Bağdat arasındaki anlaşmazlıklar nedeniyle yeniden başlatılamayan petrol ihracatı konusu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Irak ziyaretiyle çözülebilir. Paris merkezli Uluslararası Tahkim Mahkemesi’nin Türkiye ile Irak arasındaki petrol ihracatı konusunda verdiği karar sonrası 25 Mart 2023’te Irak’tan Ceyhan Limanı’na petrol akışı durdu. Bu durum nedeniyle Irak ekonomisinin yaklaşık 14 milyar dolar zarar gördüğü tahmin ediliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 22 Nisan’da gerçekleştirmesi beklenen Irak ziyaretinde petrol ihracatının yeniden başlatılmasının önemli gündem maddelerinden biri olması bekleniyor.

Iraklı enerji uzmanları da konu hakkında değerlendirmelerde bulundu. Enerji uzmanı Mazin es-Saad, Irak ve Türkiye arasındaki ziyaretlerin devam etmesiyle, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyaretiyle petrol ihracatı konusunun çözüme kavuşabileceğini belirtti. Diğer bir enerji uzmanı Hamza Cevahiri de Kerkük’ten Fişhabur’a giden petrol boru hattının onarıldığını ve test amaçlı petrol sevkiyatının yapıldığını açıkladı. Cevahiri, petrol sevkiyatının yeniden başlamasının hem Irak hem de Türkiye için olumlu olacağını ve her iki ülkenin de memnuniyetle karşılayacağını söyledi.

Irak Enerji Merkezi Başkanı Fırat Musevi ise Irak’ın günlük 350 bin varil petrol transfer kapasitesine sahip boru hattını onarmaya devam ettiğini ifade etti. Musevi, “Irak petrol boru hattının yeniden çalıştırılması, Bağdat ve Erbil arasındaki müzakerelerde büyük bir adım olacaktır” diyerek IKBY petrolünün sevkiyatının merkezi yönetimin bütçesine fayda sağlayacağını belirtti. Federal Mahkeme’nin tüm petrolün SOMO aracılığıyla sevk edilmesine karar verdiğini vurgulayan Musevi, IKBY’den yeniden petrol satışı meselesinin Erdoğan’ın Irak ziyareti sırasındaki müzakerelere bağlı olacağını söyledi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak Ziyaretinde Petrol İhracatını Yeniden Başlatacak!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin