Bodrum Kent Konseyi Çevre Grubu’nun Aspat’taki ÇED kararı iptali başvurusunun reddi hakkında konuşan hukukçu Mehmet Çilsal, açtıkları davalardan birinde Danıştay’ın projeye dur dediğini belirterek SÖZCÜ’ye şu açıklamalarda bulundu. Çilsal, Bodrum Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyeleri Mirbahattin Demir, Güney Şirin, Nihat Koyuncu ve gönüllü çevre hukukçusu olarak davacılar arasında yer aldıklarını ve Akyarlar Mahallesi, Tuzla Aspat Mevkii’nde gerçekleştirilmesi planlanan projeye karşı açtıkları davada Danıştay’ın haklı bulduğunu belirtti.
Muğla Valiliği tarafından verilen ve iptali istenilen Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) kararına karşı açılan davada Muğla 3.İdare Mahkemesi’nin süre yönünden reddetmesi üzerine temyiz yoluna gittiklerini ifade eden Çilsal, Danıştay’ın yaptığı hukuki değerlendirme sonucunda kararın süre aşımı nedeniyle hukuka aykırı olduğunu belirlediğini aktardı. Bu doğrultuda Danıştay’ın Muğla 3.İdare Mahkemesi kararını bozarak şirketin projesinin yargı kararıyla iptal edildiğini vurgulayan Çilsal, ancak yatırım, inşaat ve işletme süreçlerinin devam ettiğini ve bu durumun ülkeye zarar verdiğini ifade etti.
Çilsal, Aspat’a verilen zararın geri dönülemez olduğunu belirterek hukuksal mücadelelerinin devam edeceğini dile getirdi. Adaletin geciktiğini ve tarihi doğal alanların tahribatının geri alınamayacak şekilde ilerlediğini vurgulayan Çilsal, Aspat’ın antik değerlerinin yok edilmesine büyük bir üzüntüyle tanıklık ettiklerini ifade etti.