1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. Define Arayışında On Sekiz Sekbanlar Şehitliği Zarar Gördü

Define Arayışında On Sekiz Sekbanlar Şehitliği Zarar Gördü

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Fatih’te bulunan On Sekiz Sekbanlar Şehitliği, Osmanlı ve Bizans dönemlerinden kalan önemli tarihi eserlere ev sahipliği yapmaktadır. Bu şehitlik, 1453 yılında İstanbul’un fethine katılarak şehit düşen isimsiz askerlerin defnedildiği bir mekandır.

Şehitlik, Osmanlı ordusunda Yeniçeri Ocağı’na bağlı Sekban Bölüğü’nden olan ve isimleri bilinmeyen askerler için yapılmıştır. Şehitliğin içinde aynı zamanda Sekbanlar Kethüdası Hızır Oğlu Hamza’ya ait bilinen tek mezar bulunmaktadır. 2018 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilen bu şehitlik, Osmanlı ve Bizans dönemine ait tarih kokan bir mekandır.

Şehitliğin yakınında Kadı Hüsamettin Çamaşırcı Hacı Mustafa Efendi 18 Sekbanlar Camii, önemli mekanlar arasında yer almaktadır. Ancak define arayışında olan belirsiz bir kişi şehitliğe zarar vermiş ve tahrip etmiştir. Bu durumun üzücü olduğunu belirten yetkililer, şehitliğin korunması gerektiğini vurgulamışlardır.

İstanbul Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Görevlisi Zafer Bilgi, Osmanlı’nın fethine katılan askerlere “Ni’mel Ceyş” denildiğini ve şehit olan askerlerin kahramanlığını göstermek adına On Sekiz Sekbanlar Şehitliği’nin yapıldığını belirtmiştir. Ancak tarihi yapıların korunması gerektiğini vurgulayarak, şehitliklerin ülkenin genetik kodlarını oluşturduğunu ve korunması gerektiğini ifade etmiştir.

Bir vatandaş olan Baki Günay, şehitliği ziyaret ederek yaşanan duruma müdahale edilmesi gerektiğini belirtmiş ve tarihi mekanların korunması gerektiğini vurgulamıştır. Bu tür önemli ve kutsal mekanlara saygısızlık edilmemesi gerektiğini ifade etmiştir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Define Arayışında On Sekiz Sekbanlar Şehitliği Zarar Gördü
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin