“`html
DEM Parti ve Kayyum Uygulamaları Hakkında Gelişmeler
DEM Parti, kayyum uygulamaları sonucunda meydana gelen toplumsal tahribatların araştırılması amacıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na bir araştırma önerisi sunmuştur. Ancak bu öneri, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) milletvekillerinin oylarıyla reddedilmiştir. DEM Parti Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, söz konusu araştırma önerisinin reddedilmesine tepki göstererek kayyum uygulamalarının darbe olarak tanımlandığını belirtmiştir. Tiryaki, kayyum atamalarının seçilmiş belediye başkanlarının görevden alınması ile başladığını ve bunun Türkiye siyasi tarihinin en karanlık olaylarından biri olarak kaydedileceğini ifade etmiştir.
Tiryaki, söylemlerinde, “Kayyum uygulaması bir darbedir; seçilmiş belediye başkanlarının görevden uzaklaştırılması, seçilmiş belediye meclislerinin görevden uzaklaştırılması” diyerek kayyum atamalarının, anayasanın ihlali anlamına geldiğini vurgulamıştır. Bu bağlamda, 5393 sayılı Yasa’nın 45’inci maddesinin, Türkiye’deki tüm seçim yasalarını ve anayasayı yok saymakta olduğunu savunmuştur. Tiryaki, “Bugün değil ama bir gün bu Anayasa’yı ihlal eden o valiler, o kaymakamlar, o vali yardımcıları ve o İçişleri Bakanları, Anayasa’yı ihlalden yargılanacaklardır” demiştir.
Safiye Alağaş örneği üzerinden, son görevden alınan Siirt Belediye Başkanı’nın, ‘Jin News’ adlı bir şirketin müdürü olduğu için hapis cezası aldığını ifade ederek, “Darbecisiniz ve darbeci olarak anılacaksınız” sözleriyle eleştirilerini sürdürmüştür.
Adaletin Siyasallaşması ve Kayyum Uygulamaları
Yeni Yol Partisi İstanbul Milletvekili Birol Aydın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu dönemdeki kayyum uygulamalarına atıfta bulunarak, bu durumların yargının siyasallaşmasının bir sonucu olduğunu belirtmiştir. Aydın, “Adalet siyasetin adeta giyotini hâline getirildi” diyerek şu soruları yöneltmiştir: “Bir hafta önce neden olmadı bu, iki hafta önce neden olmadı veya mahkeme kararları beklenmeden neden apar topar uygulamaya konuldu?”
Demokrasi Krizi ve Gelecek Tehditleri
İYİ Parti Afyonkarahisar Milletvekili Hakan Şeref Olgun, kayyum atamaları konusunun artık sistematik hale geldiğini savunarak, bu durumu bir demokrasi krizi olarak tanımlamıştır. Olgun, 2016 yılında çıkarılan 674 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin, seçilmişlerin görevden alınmasını kolaylaştırdığını, belediye meclisinin yetkilerini işlevsiz hale getirdiğini ve yürütme organının keyfi kararlarını yasallaştırdığını belirtmiştir. “Eğer gerçekten hukukun üstünlüğüne inanıyorsanız, mahkeme kararlarının kesinleşmesini bekleyeceksiniz” diyerek eleştirilerini dile getirmiştir.