1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. Demokrat Parti Liderinden Çarpıcı Açıklamalar: “Demokrasiye Geçiş Planı” için Neler Söyledi?

Demokrat Parti Liderinden Çarpıcı Açıklamalar: “Demokrasiye Geçiş Planı” için Neler Söyledi?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, partisinin tarihinde yayımladığı ‘Hürriyet Misakı’nın 4. Maddesi’nde ‘Parti başkanlığı ile devlet başkanlığının ayrılması’ gerektiğini belirterek “Demokrasiye Geçiş Planı” teklifini açıkladı. Partinin 77 yıl önce ortaya koyduğu düsturları bugün de savunduğunu vurgulayan Uysal, AKP’nin Kuvvetler Ayrılığı ilkesini ortadan kaldıran Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne ve benzer anlayışlara karşı çıktıklarını belirtti.

Anayasanın toplumsal bir sözleşme olduğunu ve toplumsal uzlaşmayla düzenlenmesi gerektiğini ifade eden Uysal, AKP’nin yaptığı anayasa değişikliklerinde dışlayıcı bir tutum sergilediğini ve diğer siyasi partilerin, sivil toplum örgütlerinin ve meslek birliklerinin katılımının sağlanması gerektiğini savundu. Yeniden yapılacak bir anayasanın temellerinin insan hakları, hukukun üstünlüğü ve demokrasi olması gerektiğini vurguladı.

AKP’nin 2002’den beri 82 Anayasası’nı eleştirdiğini ancak önemli değişiklikler yapmadığını belirten Uysal, AKP’nin anayasa değişikliklerini iktidarını güçlendirmeye yönelik tedbirler olarak gördüğünü ifade etti. Anayasanın vatandaşların haklarını ve özgürlüklerini koruması gerektiğini ancak AKP’nin bu konuda yeterince duyarlı olmadığını belirtti.

Demokrat Parti olarak AKP’nin samimi bir şekilde sivil, demokratik ve adil bir anayasa süreci başlatması gerektiğini savunan Uysal, devlet başkanlığı ile parti başkanlığının ayrılmasını, yargının bağımsızlığını sağlayacak düzenlemelerin yapılmasını, Meclis’in bütçe hakkının yeniden ele alınmasını ve siyasi partiler kanununda değişiklikler yapılmasını önerdi. Ayrıca, TRT, Anadolu Ajansı, Basın İlan Kurumu ve RTÜK’ün özerkleştirilmesi gerektiğini ve siyasi finansmanın şeffaflığının sağlanması gerektiğini belirtti.

Uysal, ‘Demokrasiye Geçiş Planı’ teklifinin demokratik bir düzenin temellerini güçlendireceğini ve ülkenin ihtiyaç duyduğu demokratik reformların yapılmasının önünü açacağını ifade etti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Demokrat Parti Liderinden Çarpıcı Açıklamalar: “Demokrasiye Geçiş Planı” için Neler Söyledi?
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin