1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. Denizcilik Sektörüne 14,6 Milyar Lira Desteği

Denizcilik Sektörüne 14,6 Milyar Lira Desteği

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Denizcilik sektörüne düzenli bir destek sağlamak amacıyla Türk hükümeti, şimdiye kadar 14,6 milyar liralık ÖTV’siz yakıt desteği sunmuş ve ayrıca yeşil dönüşüm adı altında 7 milyon dolarlık teşvik imkanı sağlamıştır. Bu açıklamalar, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun katıldığı Deniz Ticaret Odası Müşterek Meslek Komiteleri Toplantısı sırasında yapılmıştır.

Bakan Uraloğlu, denizciliğin oldukça özel ve kendine özgü bir meslek olduğuna dikkat çekerek, “Denizcilerin birlikteliği her şeyden önce bir kader birliğidir. Ekmeğini taştan çıkarmak bir tabirdir, ancak burada bulunan herkes ekmeğin denizden nasıl çıkarıldığını iyi bilir. Son 22 yıldır denizcilikten sorumlu bakanlık olarak, Cumhurbaşkanımızın kapsayıcılığı altında attığımız her adımda bu bilinçle hareket ediyoruz” şeklinde ifadelerde bulunmuştur.

Uraloğlu, göreve geldikleri ilk günden itibaren, denizciliği daha da ileriye götürecek adımlar attıklarını belirtti. İbni Haldun’un “Coğrafya kaderdir” sözlerini anımsatan Bakan, “Kadim Anadolu ile birlikte bu toprakları çevreleyen denizler de kaderimizdir. Denizci ülke olmak da kaderimizdir. Bugün Türkiye, coğrafyamızın ve dünya deniz ticaretinin geleceğini inşa etmektedir” dedi.

“TÜRKİYE’NİN DIŞ TİCARET HACMİNİN YÜZDE 87,5’İ DENİZYOLU İLE TAŞINDI”

Deniz ticaretinin 2023 yılı itibarıyla 12,3 milyar tona ulaşarak bir önceki yıla göre %2,4 büyüdüğünü açıklayan Uraloğlu, “Küresel mal ticaretinin tonaj bazında %85’i deniz yoluyla gerçekleştirilmektedir. Türkiye’nin 2023 yılındaki dış ticaret hacminin de %87,5’i denizyolu ile taşınmıştır. Bu durum, denizyolu taşımacılığının modern dünyada hayati önem taşıdığını göstermektedir. Bu bilinçle, deniz ticaret filomuzu büyütmek ve limanlarımızın kapasitesini artırmak için sürekli olarak çalışmalar yapıyoruz,” dedi.

Bakan Uraloğlu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın denetim ve uygulamaları sayesinde 2008 yılında Paris MoU’da beyaz listeye geçtiklerini hatırlattı. “O zamandan beri bu listeye bağlıyız. Eylül ayı sonunda Uluslararası Denizcilik Örgütü tarafından yapılan üye devlet denetimini de başarıyla geçtiğimizi duyurmaktan memnuniyet duyuyorum. Denizcilik Genel Müdürlüğü koordinesinde gerçekleştirilen denetimlerin uluslararası standartlara uygun olduğunu tekrar teyit ettik,” dedi.

Türk deniz ticaretinin uluslararası alandaki başarısını vurgulayan Uraloğlu, Türk bayrağının prestijli bayraklar arasında yer aldığını belirtti. “2002 yılında 17. sırada yer alan Türk sahipli filomuz, bugün 2,100’den fazla gemisi ve 52,7 milyon detveyt tonu ile 11. sıraya yükselmiştir. İlk 10’da yer alma hedefimize sadece bir basamak kaldı,” ifadelerine yer verdi. Ayrıca, 152 olan liman tesisi sayısının 217’ye ulaştığını ve bunların 194’ünün aktif olarak deniz taşımacılığına hizmet ettiğini aktardı.

Kruvaziyer turizminde de bir artış yaşandığını belirten Uraloğlu, “2024’ün ilk 10 ayında limanlarımıza 1,112 kruvaziyer gemi uğradı ve bu, bir önceki yılın aynı dönemine göre %3,7’lik bir artış anlamına geliyor. Ülkemizde yaklaşık 1,8 milyon turisti ağırladık. Ro-Ro taşımacılığına da büyük başarılar elde ettik

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Denizcilik Sektörüne 14,6 Milyar Lira Desteği
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin