1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. Denizcilikte Türkiye’nin Hedefi İlk 10 Ülke

Denizcilikte Türkiye’nin Hedefi İlk 10 Ülke

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

“`html

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 19-20 Kurtarma Römorkörleri Teslim Alma Töreni’nde önemli açıklamalarda bulundu. Konuşmasına yeni bir yılın başlangıcı olan 2024 yılına dair iyi dileklerde bulunarak başlayan Bakan Uraloğlu, “Her yeni yıl, bizlere yeni fırsatlar sunmaktadır. Bu vesileyle, aziz milletimizin yeni yılını kutluyor, tüm insanlık için hayırlara vesile olmasını Rabbim’den niyaz ediyorum.” şeklinde konuştu.

Uraloğlu, denizlerin Türkiye için büyük öneme sahip olduğunu vurgularken, İbni Haldun’un “Coğrafya kaderdir” sözünü hatırlattı. Uraloğlu, “Mavi Vatanımız olan denizler, kadim Anadolu topraklarımızın etrafını çevrelemekte ve bugünkü Türkiye, bir deniz kaptanı olan Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, deniz ticaretinde önemli bir konumda yer almaktadır.” ifadelerini kullandı.

Bakan, denizcilik alanında gerçekleşen projelerin Türkiye’yi uluslararası alanda öncü bir konuma getirdiğini belirtirken, “Bugün Türk sahipli ticaret filomuz, dünya sıralamasında 11. sırada yer almakta. 2025 hedefimiz, bu başarıyı daha da ileri taşıyarak Türkiye’yi ilk 10 arasına çıkarmak.” şeklinde hedeflerini açıkladı.

Bakan Uraloğlu, limanlarda elleçlenen yük miktarına da dikkat çekerek, “2023 yılında limanlarımızda 525 milyon ton yük elleçlenmiştir. Bu rakam son 22 yıl içinde yaklaşık 2,5 kat artmıştır. Aynı dönemde konteyner taşımacılığı 12,6 milyon TEU’ya yükselmiştir.” dedi. Ayrıca, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın akredite ettiği 105 eğitim kurumu ile 1 milyondan fazla amatör denizci ve 141 bin gemi personeli yetiştirdiklerini de sözlerine ekledi.

Denizcilik alanında iş birliğini artırmak için 38 ülkelerle ikili denizcilik anlaşmaları imzaladıklarını söyleyen Uraloğlu, özellikle İspanya ile imzalanan denklik protokolünün gemi insanlarının uluslararası pazardaki yerlerini güçlendirdiğini ifade etti.

Bakan, İstanbul ve Çanakkale Boğazları’nın dünya deniz ulaşımında ne kadar kritik bir konumda olduğunu vurguladı. 20 yıl içerisinde boğazlardan geçen gemi sayısının 1,9 milyona ulaştığını belirtti. 2024 yılına kadar İstanbul Boğazı’ndan 38 bin 141, Çanakkale Boğazı’ndan ise 42 bin 280 geminin geçiş yapacağı öngörüsünde bulundu. Bu gemilerle birlikte 329 milyon ton petrol ve tehlikeli yük taşındığını kaydetti.

Bakan Uraloğlu, tüm bu bilgilerin yanı sıra, güvenli denizcilik ve seyir emniyetini artırma hedefleri doğrultusunda yapılacak yatırımlara da değindi. “Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü olarak Türkiye’nin denizlerinde seyir emniyetini artırmak üzere yatırımlarımız sürmektedir.” dedi. 2024 yılının ilk 11 ayında Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen 225 can kurtarma operasyonunda 934 kişinin kurtarıldığını belirtti.

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü filosunun güçlendirilmesi için yeni gemiler inşa ettiklerini belirten Uraloğlu, bu yıl içerisinde 4 Acil Müdahale Römorkörü ve 6 Kılavuzluk Hizmet Botu için ihaleler yaptıklarını söyledi. Bugün iki yeni römorkörün hizmete alındığını, böylece filonun sayısının 102’ye yükseldiğini aktardı.

Güvenlik önlemlerinin artırılmasında yeni römorkörlerin önemli bir rol oynayacağını belirten Uraloğlu, “Römorkörlerimiz, yerli inşa ve modern teknoloji ile donatılmıştır. Acil durumlara 7/24 hazır bir şekilde hizmet verecekler.” ifadelerini kullandı. Uraloğlu, son 22 yılda Kıyı

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Denizcilikte Türkiye’nin Hedefi İlk 10 Ülke
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin