TÜÇA tarafından yürütülen “Depozito Yönetim Sistemi” çalışmaları sona eriyor. 2025’te ulusal çapta devreye alınması planlanan depozito iade sistemiyle 0.1 litre ile 3 litre arasında değişen hacme sahip ambalajlı ürünler geri dönüştürülecek. Bu ürünler arasında alkolsüz içecekler, doğal mineralli sular, bira çeşitleri, enerji içecekleri, sporcu içecekleri, şarap, meyve suları, süt ve süt ürünleri bulunmaktadır.
İlk etapta 5 bin noktada depozito iade sistemi kurulması planlanırken, iade makineleri için kurulum noktaları belirlenmeye devam ediyor. Belediyelerden başlayarak, zincir marketler, alışveriş merkezleri, oteller, restoranlar ve kafeler gibi yoğun insan trafiği olan alanlar da sisteme dahil edilecek. Her geri dönüştürülen şişe/kutu için vatandaşa 25 kuruş depozito ödenecek. Depozito bedelleri Türkiye Emlak Katılım Bankası’nın altyapısı üzerinden bir e-cüzdan hesabında toplanacak ve biriken paralar alışverişlerde kullanılabilecek.
Çevre Bakanlığı’nın “Sıfır Atık” projesi kapsamında 2017’den bu yana 59.9 milyon ton atık ekonomiye kazandırılmıştır. Geri dönüşümle 185 milyar lira gelir elde edilirken, 498 milyon ağaç kesilmekten kurtarılıp, 5.9 milyon ton sera gazı salınımı önlendi.
2017’de yüzde 13 olan atık geri kazanım oranı, proje kapsamında yürütülen çalışmalarla 2023’te yüzde 35’e yükselmiştir. 2035’e kadar geri kazanım oranının yüzde 60’a çıkarılması hedeflenmektedir.
Ambalaj değerlendirme uygulaması çerçevesinde cam, plastik ve alüminyum içecek ambalajlarının geri dönüşüm oranının yüzde 90’a çıkarılması hedeflenmektedir. Yılda yaklaşık 20 milyar adet içecek ambalajının geri dönüştürülmesiyle 500 milyon euro ekonomik kazanç sağlanması ve 37 bin ton sera gazı emisyonunun azaltılması planlanmaktadır.