Türkiye, 6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli geniş bir alanı etkileyen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerle sarsıldı. Depremden sonra birçok kuruluşun katılımıyla bölgeye ekip gönderildi.
Orta Anadolu, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki illeri doğrudan etkileyebilecek faylar üzerinde araştırmalar yapılmaya başlandı.
Bir grup bilim insanı, Şirvan Fayı, Cizre Fayı, Antakya Fayı, Ölü Deniz Fayı, Malatya Fayı ve Orta Anadolu Fayı-Deliler segmenti gibi faylar üzerinde çalışmalar yürütüyor.
DEÜ Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, yürütülen çalışmalarla ilgili bilgi verdi. 6 Şubat depremlerinden sonra 500 kilometreye yakın fayın kırıldığını belirterek, proje kapsamında birçok üniversiteden 100’e yakın bilim insanının bölgede çalıştığını ve 128 fayı incelediklerini ifade etti.
Malatya Fayı üzerinde yapılan çalışmaları anlatan Prof. Dr. Sözbilir, fayın kırılması durumunda ciddi etkilere neden olabileceğini belirtti. Fayın uzunluğunun 200 kilometre olduğunu ve 3 fay parçasından oluştuğunu açıkladı. Ayrıca, fayın 3 bin yıldır kırılmadığını ve gelecekteki deprem potansiyelini belirlemek için çalışmaların sürdüğünü söyledi.
Prof. Dr. Sözbilir, bölgede 6 Şubat depremlerinden sonra 100 binin üzerinde artçı deprem olduğunu ve Malatya Fayı’nın diğer fayları da etkileyebilecek potansiyele sahip olduğunu vurguladı. Malatya Fayı’nın kırılması durumunda Ovacık Fayı’nın etkilenebileceğini ve detaylı çalışmaların gerekliliğini ifade etti.