Kütüphanelerin Dijital Dönüşümdeki Rolü: Uluslararası Kütüphane ve Teknoloji Festivali
‘Uluslararası Kütüphane ve Teknoloji Festivali’, 61’inci Kütüphane Haftası kapsamında oluşturulan bir etkinlik olarak dikkat çekmektedir. Festival, kütüphanelerin dijital dönüşümdeki rolünü, yenilikçi hizmet modellerini ve teknolojik gelişmeleri ele almaktadır. Bu yıl ikinci kez düzenlenen festival, 6 Nisan tarihine kadar ziyaretçilerine kapılarını açık tutacaktır.
Rami Kütüphanesi’nde gerçekleştirilen açılış törenine İstanbul Valisi Davut Gül, İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüseyin Keskin, Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Taner Beyoğlu, Eyüpsultan Kaymakamı Dr. Arslan Yurt ve İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Develioğlu gibi önemli isimler katıldı. Ayrıca, festivalde sektörün önde gelen temsilcileri ve vatandaşlar da hazır bulundu.
Vali Gül’ün Açıklamaları
Kütüphanelerin toplumdaki önemine vurgu yapan İstanbul Valisi Davut Gül, kütüphanelerin tüm bireyler için önemli mekanlar haline geldiğini ifade etti. Gül, “Her alanda değişen gelişmelerin kütüphanecilik anlamında değişmemesi imkansız. Bu teknolojinin takip edilmesi lazım,” diyerek teknolojik gelişmelerin kütüphanecilik alanında da hızla takip edilmesi gerektiğini belirtti.
İstanbul’un kitap ve kütüphanelerle ilgili iki önemli projesi olduğunu dile getiren Gül, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda bulunan 6,5 milyon kitabı %100 artırarak 13 milyona çıkarmak istediklerini açıkladı. Şu ana kadar 3,5 milyon kitabın temin edildiği ve kalan 3 milyon kitabın da bu yıl içinde temin edileceği belirtildi. Gül, ailelerin her akşam yarım saat boyunca televizyonu kapatarak kitap okumalarını teşvik ettiklerini, bu sayede kütüphanelerin öneminin daha da artacağını ifade etti.
Taner Beyoğlu’nun Vurgu Yaptığı Yenilikçi Uygulamalar
Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Taner Beyoğlu ise festivalin temel amacının kütüphane hizmetlerinde teknolojinin kullanımına dair yeni fikir ve projelerin geliştirilmesi olduğunu belirtti. Beyoğlu, kütüphaneler ve teknoloji alanlarının birbiriyle sıkı bir ilişki içerisinde olduğunu, bu durumun her iki alana da önemli fırsatlar sunduğunu vurguladı.
Geçen yıl başlayan bu süreçte, birçok kütüphane tarafından kullanılan teknolojik uygulamaların ortaya çıktığını kaydeden Beyoğlu, “Türkiye’nin yapay zeka temelli ilk kişisel kütüphane asistanı ‘Bilgi’ kullanıma sunuldu. Bu asistan, kullanıcılara kütüphane bölümleri hakkında bilgi vermenin yanı sıra, araştırma kaynaklarına ulaşmaları konusunda rehberlik ediyor,” dedi.
Beyoğlu ayrıca, kütüphanede kullanılan başka bir robotun, kitapları bölümler arasında taşıdığını ifade etti. “Bu robot, iade ve ödünç alma işlemlerinde kitapları tasnif ederek doğru alana yerleştiriyor. Bu tür uygulamalar dünyada sayılı projelerden biri olarak kabul edilmekte” şeklinde konuştu. Festivalin ana temasının “üreten kütüphaneler” olduğuna dikkat çeken Beyoğlu, sosyal ve kültürel kalkınmaya katkı sağlamak için çeşitli projeleri tartışacaklarını belirtti.
Festivalin İçeriği ve Katılımcıları
Festival, International Federation of Library Associations and Institutions (IF