Sağlık Bakanlığı, birinci basamak sağlık hizmetleri ile ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmetleri arasındaki dijital entegrasyon çalışmalarıyla ilgili önemli bir duyuru yaptı. Bu entegrasyon çalışmaları, 1 Ocak 2025 itibarıyla tüm illerde hayata geçirilecek. Bu yeni sistem, sağlık hizmetlerinin daha etkin bir şekilde sunulmasını hedeflerken, hastaların tedavi süreçlerini de önemli ölçüde kolaylaştıracak.
RÖNTGEN VE ULTRASON İSTENEBİLECEK
2025 yılından itibaren aile hekimlikleri ve sağlıklı hayat merkezleri, hastanelerle dijital olarak entegre olacak. Böylelikle aile hekimleri, INR, röntgen, mamografi, yenidoğan kalça ultrasonografisi gibi tetkikleri hastanelerden doğrudan talep edebilecekler. Hastalar, hastanelere gidip herhangi bir poliklinik kaydı yaptırmadan tetkiklerini gerçekleştirebilecek ve sonuçlarını da doğrudan aile hekimlerinden öğrenebilecekler. Bu durum, sağlık hizmetlerine erişimin kolaylaşmasını sağlayacak.
Aile hekimlerinin, Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden kendi hastaları için hastanelerden muayene randevusu almasının yanı sıra, yalnızca kendi hastalarına özel kontenjanlar oluşturulacak. Bu düzenleme sayesinde aile hekimleri, muayene süreçlerinde daha yetkili hale gelecek ve hastalarına daha hızlı hizmet sunabilecekler. Hastalar, MHRS’den randevu alındığında, süreçte uygulanacak işlem adımları ve kriterler de belirlenmiş olacak.
3 GÜN ŞARTI
Aile hekimleri, kendilerine kayıtlı hastalarından birinin hastaneye yönlendirilmesine karar verdiklerinde, sağlık bilgi yönetim sistemleri üzerinden sevk veya hekim notu oluşturabilecekler. Bu notlar, hastanedeki hekimler tarafından da görülebilecek ve hastaya daha hızlı geri bildirim yapılabilecektir. Ayrıca, hastalar e-Nabız üzerinden kendilerine özel bir kod alacak ve bu kodu hastanelerde kullanabilecekler. Bu süreç, hastaların hastaneye müracaat etmeden muayene ve tetkik işlemlerini gerçekleştirebilmeleri açısından büyük bir kolaylık sağlayacaktır.
Hastanın, mamografi ve ultrason gibi tetkiklerde bulunması durumunda, eğer hasta ilgili kod ile müracaat etmezse, kod geçersiz hale gelecek. Bu durum, hastaların zamanında başvuruda bulunmasını teşvik eden bir uygulama olarak değerlendirilebilir.
HEKİMLERİN BİLGİ NOTLARI GÖRÜLEBİLECEK
Aile hekimleri, kendilerine kayıtlı hastalar için görüntüleme tetkiklerini sağlık bilgi yönetim sistemi üzerinden doğrudan ikinci veya üçüncü basamak sağlık kuruluşlarından isteyebilecekler. Mammografi ve gelişimsel kalça displazisi kapsamında uygun yaş grubundan ultrason tetkikleri için de gerekli randevuları oluşturabilecekler. Hastalar, direkt grafi istemlerinde de laboratuvar tetkikinin yöntemlerini takip ederek muayene ve tetkik işlemlerini gerçekleştirebilecekler.
Laboratuvar tetkiklerinin sonuçları ve görüntüleme verileri daha önceden e-Nabız üzerinden aile hekimlerinin ekranlarına bildirim olarak iletilecektir. Bu sayede hastalar, sağlık durumları hakkında daha hızlı ve doğru bilgi edinme imkanına sahip olacaklardır.
Bunun yanı sıra, birinci, ikinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşlarındaki hekimler, hastalarını Sağlıklı Hayat Merkezlerine yönlendirebilecek ve burada verilen danışmanlık hizmetleri hakkında detaylı bilgi notu hazırlayabilecektir. Sağlıklı Hayat Merkezi personeli, hastalara ilişkin bu bilgi notlarına ulaşarak gerekli tedbirleri alabilecektir.
TETKİKLER E-NABIZ’DAN GÖRÜLECEK
Sağlıklı Hayat Merkezleri’nde görevli hekimler ve diyetisyenler, hastanelerde son 90 gün içerisinde