İzmir Büyükşehir Belediyesi, kuraklıkla mücadele eden Dikilili çiftçilerin su hasretine son vermek amacıyla önemli bir projeyi hayata geçirdi. Dikili Yahşibey Sulama Göleti İletim Hattı Projesi tamamlandı ve 8 bin 600 dekar tarım arazisini sulamak için kullanılacak. Bu tesis, vahşi sulamanın önüne geçerek su tasarrufunu %50 artırmayı hedefliyor. Doğru sulama tekniklerinin kullanılmasıyla birlikte, bölgede zeytin başta olmak üzere birçok ürünün kalite ve verimliliğinin artırılması planlanıyor.
İZMİR (İGFA) – İzmir Büyükşehir Belediyesi, Dikili’nin bereketli topraklarını suyla buluşturan Dikili Yahşibey Sulama Göleti İletim Hattı Projesi’ni başarıyla tamamladı. Proje, Dikili’deki 545 çiftçiye can suyu olacak ve Yahşibey Sulama Göleti’ndeki su kaynağını yüksek basınçlı damla sulama yöntemiyle toprakla buluşturarak kuraklıkla mücadelede %50 su tasarrufu sağlayacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin tamamladığı bu su tesisi, 62 kilometrelik hatla Yahşibey, Bademli ve Denizköy mahalleleri başta olmak üzere toplam 8 bin 600 dekar tarım arazisinin sulanmasını mümkün kılacak. İklim krizinin etkileriyle zeytin üreticileri uzun zamandır bekledikleri suya kavuştu. Sulama göletinin sağladığı imkanlar sayesinde yeraltı su kaynakları da büyük oranda korunmuş olacak. Proje, ön ödemeli akıllı sayaçlarla hizmete sunulacak ve Dikili Yahşibey Sulama Kooperatifi aracılığıyla çiftçiler tarafından kullanılabilecek.
85 MİLYONLUK CAN SUYU YATIRIMI
Proje hakkında bilgi veren Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı Sulama Şube Müdürü Mehmet Hanifi Koçak, Yahşibey Sulama Göleti’nin İl Özel İdaresi tarafından 2010 yılında başlatılıp 2013 yılında tamamlandığını belirtti. Sulama tesisi olmadığından mili çiftçilerin göletten yararlanamadığını ifade eden Koçak, “Sulama göletinin İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne devriyle 2020 yılında su tesisinin oluşturulması ile ilgili çalışmalara başladık. Geçen yıl nisan ayında proje %60-65 seviyesindeydi. Bir yıllık süre zarfında %100 seviyesine ulaşarak projeyi tamamladık. Toplamda 85 milyonluk bir yatırım gerçekleştirdik” dedi.
8 BİN 600 DEKAR TARIM ARAZİSİ SULANACAK
Gölün 3 milyon 100 bin metreküp su depolama kapasitesine sahip olduğunu vurgulayan Hanifi Koçak, “Bu su ile 8 bin 600 dekar tarım arazisinin tamamını sulamaya açmış olacağız. Sistem kapalı olarak tasarlandı; göletten gelen su, filtre sistemine geliyor. Suyun içindeki katı maddeleri filtreliyoruz; böylelikle bu atıkların damla sulama sistemlerini tıkamasını engelliyoruz. İki ana hattımız var: birisi Yahşibey’e, diğeri ise Bademli’ye gidiyor. Bademli’de tekrar ikiye ayrılıyor ve Denizköy’e doğru hatlarımız devam ediyor. Toplamda 62 kilometre boru hattı döşedik. Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı olarak Başkanımız Dr. Cemil Tugay’ın vizyonuyla tamamen su tasarrufuna yönelik çalışmalar yapıyoruz” diyerek sözlerini sürdürdü.
TARIMDA VAHŞİ SULAMANIN ÖNÜNE GEÇİLİYOR
Sistemin işleyişine dair bilgiler veren ziraat mühendisi Kemal Nazım Ergin, yağmur sularını toplamak amacıyla inşa edilen