1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. Dikkat! Sağlık Eğitimi Almayan ‘Doğum Koçları’ Anne ve Bebek Sağlığını Tehdit Ediyor

Dikkat! Sağlık Eğitimi Almayan ‘Doğum Koçları’ Anne ve Bebek Sağlığını Tehdit Ediyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sosyal medyada türeyen ‘doğum koçları’, sağlık eğitimi olmadan halk sağlığını tehdit ediyor. İçlerinde hukuk fakültesi mezunu ve iktisat mezunu olanlar da bulunuyor. Nefes eğitiminden emzirme eğitimine kadar pek çok alanda sertifikalar alarak anne adaylarına ortalama 4 bin TL civarında koçluk hizmeti sunuyorlar. Doğum koçu ile çalışmanın maliyeti, hamileliğin başından sonuna kadar destek almanın faturası ortalama 30 bin TL.

Bazı doğum koçları yoğunluk nedeniyle geri çevirirken diğerleri detaylı özgeçmişlerini paylaşıyor. Sosyal medyada ‘fenomen’ olarak adlandırılan bazı koçlar, temel doğuma hazırlık tekniklerinden aile dizimine, emzirme-bebek masajı sertifikasından ileri sunum tekniklerine kadar birçok alanda sertifikalara sahip. Ancak ortak özellikleri sağlık alanında uzmanlık ve deneyime sahip olmamaları. Doğumda gevşeme teknikleri, emzirme eğitimi ve doğum sonrası evde bakım desteği gibi konularda bilgi veren bu kişiler, gebelere bazı konularda öneri ve telkinlerde bulunuyor.

Uzmanlar, doğum koçlarının ebelerin ve hekimlerin işine soyunduğunu belirterek eğitimsiz kişilerin anne ve bebek sağlığı için ciddi bir tehdit oluşturabileceğini vurguluyor. Türk Ebeler Derneği Başkanı ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Ebelik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Nazan Karahan, ebeliğin 4 yıllık lisans eğitimiyle kazanılan ve yasal düzenlemelerle belirlenen bir meslek olduğunu ifade ediyor. Bazı durumlarda doğum koçlarının tedavi gerektiren durumlarda kadınları etkileyerek tedaviyi reddetmeye götürebileceğini belirtiyor. Sonuç olarak, doğum koçları ile yapılan doğum sürecinde yetkisiz müdahaleler tehlikeli sonuçlara neden olabilir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Dikkat! Sağlık Eğitimi Almayan ‘Doğum Koçları’ Anne ve Bebek Sağlığını Tehdit Ediyor
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin