1. Haberler
  2. Teknoloji
  3. Dinozorları Yok Eden Asteroit Nereden Geldi?

Dinozorları Yok Eden Asteroit Nereden Geldi?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bilim insanları, 66 milyon yıl önce gerçekleşen olayı araştırarak Dünya’ya çarparak dinozorların neslinin tükenmesine sebep olan bir asteroidin kökenini belirledi. Yapılan detaylı incelemeler sonucunda, bu asteroidin Güneş sistemi içerisinde Jüpiter’den daha uzak bir bölgeden geldiği tespit edildi. Dinozorların aniden yok olmasının nedeni uzun süredir merak ediliyordu ve Meksika’daki Yucatán yarımadasına çarpan devasa bir asteroidin bunun sebebi olduğu anlaşılmıştı. Ancak, bu asteroidin nereden geldiği hala bir gizem olarak kalmıştı.

Bilim insanları, “Chicxulub asteroiti”nin oluşturduğu yeryüzü katmanını inceleyerek bu göktaşının C-tipi denilen karbonlu kondrit türü nadir bir asteroit olduğunu keşfetti. Araştırma ekibi, çarpmanın etkilerini inceleyerek bu asteroitin Jüpiter’in yörüngesinin ötesinden, Güneş sisteminin oluşumunun ilk dönemlerinde ortaya çıkan nadir bir karbonlu kondrit türünden olduğunu belirledi. Ayrıca, yapılan çalışmaların 2016’da Meksika’nın Yucatan Yarımadası’nda Chicxulub köyü yakınlarında gerçekleştirilen araştırmayla uyumlu olduğu ortaya çıktı.

Araştırmanın başyazarı olan Dr. Mario Fischer-Gödde, yaptıkları incelemeler sonucunda Dünya’daki nadir elementlerden rutenyumun Güneş sistemindeki gök cisimlerinde 100 kat daha fazla bulunduğunu belirtti. Ekip, Kretase-Paleojen yok oluş döneminden alınan yeryüzü katmanlarında rutenyum oranlarını analiz ederek “Chicxulub asteroiti”nin kaynağını belirledi. C-tipi asteroitlerin Güneş sisteminin oluşumundaki rolü de ele alındı ve bu asteroitlerin Dünya’ya milyarlarca yıl önce çarparak su ve organik moleküller gibi hayati öneme sahip maddeleri sağladığı düşünüldü.

Sonuç olarak, “Chicxulub asteroiti”nin kökeni ve etkileri bilim insanları tarafından ayrıntılı bir şekilde araştırıldı ve asteroidin Dünya’daki canlıların %75’ini yok eden felaketin arkasındaki sır perdesi kısmen aralandı. Bu keşifler, Dünya tarihinin en büyük yok oluş olaylarından birinin nasıl gerçekleştiğine dair yeni ışıklar tuttu ve astronomi alanındaki bilgilerimize önemli katkılar sağladı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Dinozorları Yok Eden Asteroit Nereden Geldi?
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin