Dışişleri Bakan Yardımcısı Yasin Ekrem Serim, Ankara’nın Kızılcahamam ilçesindeki otelde gerçekleştirilen Uluslararası Demokratlar Birliği (UID) Kapasite Geliştirme ve Eğitim Çalıştayı’nda Türkiye’nin dış politika ve bakanlık faaliyetleri ile ilgili yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarına yönelik çalışmalar hakkında önemli veriler paylaştı. Bilgilendirmeye göre, yurt dışında yaşayan 7,5 milyon Türk vatandaşının 6,5 milyonu Batı Avrupa’da bulunmaktadır. Nisan 2024 itibarıyla Avrupa genelindeki 2,427 Türk kökenli siyasetçi arasında 2 bakan, 2 devlet sekreteri, 7 Avrupa Parlamentosu üyesi, 69 ulusal ve federal düzeyde görev yapan siyasetçi, 102 eyalet ve bölgesel düzeydeki yetkili ve 2,245 belediye meclis üyesi de yer almaktadır.
Yurt dışındaki Türk vatandaşlarına çeşitli konularda, doğum, askerlik, evlilik, adli konular, ölüm, noterlik işlemleri ve nüfus gibi 70’ten fazla hizmet sunulmaktadır. 2002 yılında Türkiye’nin dış misyonlarında verilen konsolosluk hizmeti sayısı 131,000 iken, 2023 yılında bu rakam 3.3 milyona yükselmiş ve bu senenin başından itibaren de 1 milyona yakın işlem gerçekleştirilmiştir. Ayrıca, “konsolosluk.gov.tr” üzerinden yıllık ortalama 2 milyon işlem yapılmaktadır. En fazla konsolosluk hizmeti Avrupa’da sunulurken, sadece Nisan ayında sadece Almanya’da 272,729 işlem gerçekleştirilmiştir.
Geçen sene farklı şehirlerde toplam 74, bu sene ise yılın başından itibaren 22 şehirde 22 “gezici konsolosluk hizmeti” sunulmuştur. Bu hizmetlerle yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının konsolosluk ihtiyaçları karşılanmaya çalışılmaktadır. Dışişleri Bakan Yardımcısı Serim’in verdiği veriler, Türkiye’nin yurt dışındaki vatandaşlarıyla ilişkilerini güçlendirmek ve yardımlarını arttırmak için yürüttüğü çalışmaların geniş kapsamlı olduğunu göstermektedir. Bu çalışmalar sayesinde yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarına daha hızlı ve etkili bir şekilde hizmet sunulmakta ve onların ihtiyaçlarına çözüm üretilmektedir.