Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, bir televizyon programına konuk olarak gündeme dair önemli değerlendirmelerde bulundu. Özellikle Cumhurbaşkanı’nın vizyonu doğrultusunda izlenen politikada eksen kayması gibi konular artık gündemde değil. Ülkenin kendi menfaatleri, ilkeleri ve duruşu her zaman öncelikli olmuş ve ait olunan ittifaklara bağlılık önemli kabul edilmiştir. Dışişleri Bakanı, alternatif ekonomik platformları yakından takip ettiklerini ve Türkiye’nin BRICS’e üye olup olmayacağı konusunun önemini vurguladı. BRICS’in ekonomik amaçlı bir platform olduğunu ve Rusya ve Çin gibi ülkelerin bu platformda yer almasının önemine dikkat çekti. Dış ticaret hacminin en yüksek olduğu ülkeler olan Çin ve Rusya’nın Brics üyesi olmaları, Türkiye’nin dış politika rotasının daha sağlıklı şekilde yürütülmesi için bir kılavuz olduğunu belirtti.
Bakan Fidan, Brics’e üye ülkelerle ilişkilerin normal seyrinde ilerlediğini ve bu ülkelerle diyalogların sürdüğünü ifade etti. Brics’in kurumsallaşması halinde ciddi faydalar sağlayabileceğini belirtti ve Türkiye’nin bu platformda aktif bir rol üstlenmeye devam edeceğini vurguladı. Ayrıca, Brics ülkeleri arasında doların kullanılmadığı, yerel para birimleriyle ticaret yapıldığı bilgisine de değindi.
Dışişleri Bakanı, Türkiye’nin hem AB adaylığı hem de Asya Pasifik’teki ekonomik platformlardaki üyelikleriyle ilgili olarak da açıklamalarda bulundu. AB’nin kural temelli bir işleyişe sahip olduğunu ve Türkiye’nin ilişkilerinde bugünkü durumda olmasaydı belki de AB ile farklı bir yere gelinebileceğini ifade etti. NATO’da askeri ittifakların somutlaşmış olmasına rağmen ekonomik ittifakların henüz bu kadar somut hale gelmediğine dikkat çekti ve bu konuda çalışmaların devam ettiğini belirtti.
Bakan Fidan, Rusya Devlet Başkanı Putin ile gerçekleştirilen görüşmeler hakkında da bilgi verdi. Suriye konusunun Rusya ile fevkalade önemli olduğunu ve enerji konuları, ticaret hacmi gibi konuların ele alındığını aktardı. Ukrayna meselesine de vurgu yaparak bölgedeki savaşın maliyetinin ve yayılma risklerinin çok yüksek olduğunu belirtti.
Savaşın devam etmesi halinde risklerin artacağını ve her taraftan oyun değiştirici yöntemler beklenebileceğini dile getiren Bakan Fidan, Türk diplomasisinin savaşları durdurma konusundaki çabalarından bahsetti. Ukrayna meselesinde barışın esas olduğunu ve Rusya’nın tutumunun belirlenmesi gerektiğini ifade etti.
Ayrıca, YPG konusunda ABD, İngiltere ve Fransa ile yaşanan sorunlara da değinen Bakan Fidan, terörle mücadelede Türkiye’nin üstlendiği rolün önemine vurgu yaptı. Avrupa’daki aşırı sağın yükselişi ve bu durumun Türkiye-AB ilişkilerine etkileri üzerine de konuşan Bakan Fidan, Avrupalı liderlerle yürütülen diyaloğun önemine değindi. Aşırı sağın Avrupa’da Türk ve Müslümanlara yönelik tehdit oluşturduğunu ifade ederek, Türkiye’nin AB üyeliğinin aşırı sağın güçlenmesine neden olabileceği endişelerinin ardında mesafeli politika izlendiğini belirtti.