1. Haberler
  2. Siyaset Haberleri
  3. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan: “Türkiye AB’ye üye olacak mı?”

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan: “Türkiye AB’ye üye olacak mı?”

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Habertürk TV’de yaptığı açıklamalarda milli güvenlik sistemine odaklandığını ve Türk milli güvenlik sistemine bütün olarak bakmaya çalıştığını belirtti. MİT’te görev yaptığı dönemde operasyonel, kontrespiyonaj ve istihbarat toplamanın ön planda olduğunu ancak Dışişleri Bakanlığı’nda stratejik konularda daha fazla sorumluluk almak zorunda olduklarını vurguladı. Bayramın birinci günü Ukrayna Barış Konferansı’na katılmak üzere İsviçre’ye gönderildiğini, ikinci günü ise annesini ziyaret etmek üzere döndüğünü ve bayram süresince Ankara’da kaldığını söyledi.

Fidan, Türkiye’nin BRICS’e üye olup olmayacağı konusunda Cumhurbaşkanı’nın vizyonu doğrultusunda hareket ettiklerini ve alternatif ekonomik platformları yakından takip ettiklerini belirtti. BRICS’in, ekonomik amaçlı bir platform olduğunu ve AB’ye nazaran farklı bir yapıya sahip olduğunu ifade etti. Türkiye’nin bu ülkelerle olan ilişkilerinin iyi olduğunu ve müzakerelerin devam ettiğini dile getirdi. Ayrıca, NATO’da askeri ittifak konusunun gündemde olduğunu ve ekonomik ittifak alanının henüz somut hale gelmediğini sözlerine ekledi.

Rusya, Çin ve İran’ın yapısal olarak bir ortaklığa doğru gittiğini belirten Fidan, Rusya ile Suriye ve enerji konuları üzerine görüşmeler yaptıklarını ve Ukrayna meselesinin de önemli olduğunu vurguladı. Putin’in Ukrayna savaşını durdurma şartlarını sıralamasının önemli olduğunu ve savaşın devam etmesi durumunda risklerin artabileceğini dile getirdi. Avrupa’daki aşırı sağın yükselişini tehdit olarak gördüklerini ve Türkiye’nin AB üyeliğinin aşırı sağın güçlenmesine yol açacağı endişelerini dile getirdi.

YPG konusunda ABD, İngiltere ve Fransa ile sorun yaşadıklarını belirten Fidan, Türkiye’nin terörle mücadelede hassas olduğunu ve karşı tarafın Türkiye’nin bu konudaki ciddiyetini anladığını ifade etti. Türkiye’nin Avrupa’daki Türk ve Müslümanlara yönelik olumsuz algıları eleştirdiğini ve AB’nin değerlerinin aşındığını söyledi. Son olarak, Avrupalı liderlerin sahicilik konusunda zorluklar yaşadıklarını vurgulayarak, Türklerin ve Müslümanların durumunu yakından takip ettiklerini ve bu konuda hazırlıklı olduklarını belirtti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan: “Türkiye AB’ye üye olacak mı?”
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin