1. Haberler
  2. Siyaset Haberleri
  3. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Ukrayna Devlet Başkanı’nın İşbirliği Vurgusu: “Savaşın Jeopolitik Sınamalarına Rağmen İlişkiler Güçleniyor”

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Ukrayna Devlet Başkanı’nın İşbirliği Vurgusu: “Savaşın Jeopolitik Sınamalarına Rağmen İlişkiler Güçleniyor”

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye ile Ukrayna arasındaki ilişkilerin gelişimi konusunda önemli açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, “Savaşın yarattığı jeopolitik sınamalarla karşı karşıyayız. Buna rağmen Ukrayna ile çok boyutlu işbirliğimiz her geçen gün daha da güçleniyor” dedi. Ukrayna Devlet Başkanı Andrii Sybiha ise “Ukrayna’nın Barış Formülü, kalıcı ve kapsayıcı adil bir barış için tek seçenektir” ifadelerini kullandı.

Ankara’da gerçekleşen görüşme sonrası düzenlenen basın toplantısında konuşan Bakan Fidan, “Karadeniz’in en kısa zamanda yeniden bir iş birliği havzasına dönüşmesini arzu ediyoruz” dedi. Savaşın uluslararası hukuk temelinde ve müzakereler yoluyla çözüme kavuşturulması için çaba sarf ettiklerini belirten Fidan, barışın sağlanması için ellerinden geleni yapacaklarını vurguladı.

Türkiye ve Ukrayna arasındaki ekonomik işbirliğinin güçlenmesine dikkat çeken Fidan, savunma sanayisi alanındaki işbirliğinin de öne çıktığını belirtti. Türk müteahhitlik şirketlerinin Ukrayna’da önemli projelere imza attığını ve Ukrayna’nın yeniden inşasında önemli roller üstlendiğini aktardı. Enerji konularının da ele alındığı görüşmede, Karadeniz’deki seyrüsefer özgürlüğünün önemi üzerinde duruldu.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Andriy Sibiha ise Türkiye ile güçlü ve karşılıklı yarara dayalı ilişkiler geliştirmek istediklerini ifade etti. Sybiha, Türkiye’nin Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne verdiği destek için minnettar olduklarını ve Türkiye’nin barış sürecine katkı sağladığını vurguladı. Ayrıca Sybiha, gıda güvenliği alanında Türkiye’nin liderlik rolünü önemsediklerini dile getirdi.

Kiev’de Kasım ayı başında gıda zirvesi düzenlemeyi planladıklarını söyleyen Sybiha, Türk şirketlerinin Ukrayna’daki katkılarından memnuniyet duyduklarını belirtti. İkili görüşmede, diplomatik alanlarda işbirliği ve gelecek döneme ilişkin eylem planlarının imzalandığı da açıklandı. Sybiha, Türkiye’deki Ukrayna vatandaşlarına da seslenerek, onların hayatlarını kolaylaştırmak için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Ukrayna Devlet Başkanı’nın İşbirliği Vurgusu: “Savaşın Jeopolitik Sınamalarına Rağmen İlişkiler Güçleniyor”
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin