1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. DJI, ABD Savunma Bakanlığı’na Dava Açtı: ‘Çin Ordusuyla Bağlantılı Değiliz!’

DJI, ABD Savunma Bakanlığı’na Dava Açtı: ‘Çin Ordusuyla Bağlantılı Değiliz!’

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çin merkezli drone üreticisi DJI, ABD Savunma Bakanlığı’nın Çin ordusuyla bağlantılı şirketler listesine eklenmesinin ardından ABD Savunma Bakanlığı’na dava açtı. DJI, dünyanın en büyük drone üreticisi olarak ABD’de ticari drone’ların yarısından fazlasını satmaktadır. Şirket, Çin ordusuna ait olmadığını ya da kontrol edilmediğini savunarak Pentagon’un “Çin askeri şirketi” olarak belirlediği listeden çıkarılmasını talep etmektedir.

Açılan davada DJI, Savunma Bakanlığı’nın kararının hukuka aykırı ve yanıltıcı olduğunu iddia ederek iş anlaşmalarını kaybettiğini, ulusal güvenlik tehdidi olarak lanse edildiğini ve federal hükümet kurumlarıyla yeni sözleşmeler yapmasının yasaklandığını belirtmektedir. Ayrıca, ABD ve uluslararası müşterilerin DJI ile olan sözleşmelerini feshettikleri ve yeni anlaşmalara yanaşmadıkları da vurgulanmaktadır.

DJI, Savunma Bakanlığı ile iletişime geçmeye çalışmalarına rağmen yanıt alamadıklarını ve 16 aydan uzun bir süredir bu konuda sessiz kaldıklarını belirtmektedir. Bu nedenle federal mahkemeye başvurmak zorunda kaldıklarını ifade eden şirket, diğer seçeneklerinin kalmadığını dile getirmektedir.

Güncellenen listede başka Çinli şirketlerin de yer aldığı bilgisine ulaşılmaktadır. ABD’nin Çin ile yaşadığı gergin ilişkilerin etkisiyle Pekin’in ordusunu güçlendirebileceği düşünülen Çinli şirketlerin kısıtlanmasına yönelik adımların bir parçası olarak bu liste oluşturulmuştur. AVIC, YMTC, China Mobile ve CNOOC gibi büyük Çinli şirketler de bu listede yer almaktadır.

Mayıs ayında Hesai Group’un Pentagon’un Çin askeri tanımlamasına itiraz eden bir dava açtığı ancak daha sonra listeden çıkarıldığı ancak ulusal güvenlik gerekçeleriyle tekrar listeye alınacağı bilgisi paylaşılmıştır. Listede yer alan şirketlerin ABD ile Çin arasındaki ilişkilerin seyri ve ulusal güvenlik endişeleri göz önünde bulundurularak yeniden değerlendirileceği belirtilmektedir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
DJI, ABD Savunma Bakanlığı’na Dava Açtı: ‘Çin Ordusuyla Bağlantılı Değiliz!’
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin