1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. Doğa Dostu Mantar Tesisi, Kadın İstihdamıyla Büyüyor

Doğa Dostu Mantar Tesisi, Kadın İstihdamıyla Büyüyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Girişimci Kubilay Çağrı Gidersu tarafından 2019 yılında Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) desteğiyle Van’ın Tuşba ilçesinde kurulan kültür mantarı üretim tesisi, bölge ekonomisine önemli katkılar sunuyor. “Memba Mantar” adıyla faaliyete geçen tesis, toplamda 25 bin metrekarelik bir alana yayılmış olup, bunun 5 bin metrekarelik kısmı kapalı alan olarak değerlendirilmektedir. En son teknoloji ile donatılan bu tesis, şu an tam kapasite üretim yapma kapasitesine sahiptir.

Tesiste, 63 kadının çalıştığı, zirai ve kimyasal ilaçların kullanılmadığı, organik ve iyi tarım uygulamalarıyla üretilen mantarlar, paketlenerek Türkiye’nin 48 farklı şehrindeki zincir marketlere dağıtılmaktadır. Ayrıca, çatıya yerleştirilen güneş enerjisi panelleri sayesinde tesisin kendi enerji ihtiyacı karşılanmakta ve yapay iklimlendirme sistemi ile de 24 saat kesintisiz üretim yapılabilmektedir.

Tesiste son tarım teknolojilerinin kullanıldığını vurgulayan Gidersu, “İstihdam ettiğimiz 63 kadın personelimiz ile birlikte 48 kente mantar üretimi gerçekleştiriyoruz. Kimyasal ilaçlar kullanmadan iyi tarım uygulamalarına sahip bir tesisiz ve günlük 3 ton mantar hasadı yapıyoruz. Kuruluş aşamasında 11 odayla başladık, şimdi bağımsız 21 odaya ulaşmış durumdayız. Bu tesis, bölgedeki dikey tarıma yönelik alanlarda öncü olma potansiyeline sahip.” şeklinde açıklamalarda bulundu.

DOĞA DOSTU UYGULAMALAR

Gidersu, üretimde çıkan gübrenin tarıma kazandırıldığını belirterek, bu yıl tesisin tam kapasite üretime geçtiğini söyledi. Gelecek hedefleri arasında üretimin artırılması, salamura ve doğranmış mantar üretimi yapılması ve mantarların kurutularak yurtdışına ihraç edilmesi yer almakta. “Kurumsal zincir marketler aracılığıyla 48 ilimize ulaştık. Ürünlerimizi günlük olarak sevk ediyoruz. Öncelikle bölgenin ihtiyacını karşıladıktan sonra ihracat hedefliyoruz. Modern teknik yöntemler kullanarak üretim yapıyoruz. Gri Su uygulaması ile yeni kullandığımız suyu geri dönüşüme kazandırıyoruz. Nem, sıcaklık ve karbondioksit oranına kadar her şey dijital ekranlardan yönetiliyor. Üretim neredeyse insan eli değmeden gerçekleştiriliyor. Geçen yıl kurulan güneş panellerimizle tesisimizin enerji ihtiyacını tam anlamıyla karşılıyoruz. Gerçekten de doğa dostu bir tesis kurmuş durumdayız.” diye ekledi.

Tesisin üretim müdürü İsmail Gidersu ise, “Türkiye’nin en büyük entegre tesislerinden biriyiz. İlk kurulduğumuzda günlük 1 ton üretim yaparken, şimdi %100 kapasite ile günlük 3 ton mantar üretiyoruz. Toprakla buluşturduğumuz ham maddenin 35 günlük sürecin sonunda hasadını yapıyoruz. Üretim sürecinde elde edilen gübre çöpe gitmiyor, çiftçimize geri kazandırılıyor. Bölge insanı da tesisimize büyük rağbet gösteriyor.” şeklinde konuştu.

KADIN İSTİHDAMI YÜKSELİYOR

Tesiste çalışan kadınlardan Dilan Kuşan, üniversite mezunu olduktan sonra burada çalışmaya başladığını ifade ederek, “Burada kadın istihdamına büyük önem verilmektedir. Birçok kadın, iş sahibi olma imkânı buldu. Kazandıkları ile ailelerine katkı sağlamakta ve bazıları ise bu parayla çeyizlerini hazırlamaktadır. Bu nedenle, böyle tesisler bölge için oldukça kıymetli ve birçok kadına iş imkânı sunuyor.” sözleri

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Doğa Dostu Mantar Tesisi, Kadın İstihdamıyla Büyüyor
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin