1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Doğuştan Cinsel Organı Olmayan Genç Kadına Yeni Bir Hayat: Karın Zarından Vajina Yapıldı!

Doğuştan Cinsel Organı Olmayan Genç Kadına Yeni Bir Hayat: Karın Zarından Vajina Yapıldı!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Antalya’da, tıp dünyasında oldukça nadir görülen bir hastalık olan Doğuştan Müllerian Agenezi hastalığı nedeniyle cinsel organı olmayan 22 yaşındaki D.Y.’ye karın zarından vajina yapıldı. D.Y., ergenlik döneminde regl olmayınca doktora başvurdu. Yapılan kontroller sonucunda genç kadının dış genital organlarının normal geliştiği ancak iç genital organlarının olmadığı ve Müllerian Agenezi hastası olduğu tespit edildi. Bu hastalık 5 binde 1 oranında görülmektedir ve genç kadın, yaklaşık 4 yıl boyunca ameliyat olamayacağı söylenerek farklı doktorlara başvurmuştur. Ancak son görüldüğü Doç. Dr. Ömer Ünal, ameliyat edebileceğini belirtmiştir.

Doç. Dr. Ünal ve ekibi, kapalı yöntemle gerçekleştirdikleri 3 saatlik ameliyatla D.Y.’ye karın zarından vajina yapmışlardır. Operasyon başarılı geçmiş ve genç kadın bir hafta içerisinde sağlığına kavuşarak taburcu edilmiştir. Doç. Dr. Ömer Ünal, hastalığın çok nadir olduğunu, cinsel organ oluşturma ameliyatının ülkemizde nadir yapıldığını belirtmiş ve hastalığın genellikle kadınlarda rahim ve vajinanın olmamasıyla ortaya çıktığını açıklamıştır. Hastalığın tip-1 ve tip-2 olarak iki farklı şekilde görüldüğünü, tip-2’de bazı iskelet anormallikleri gibi sorunların da eşlik ettiğini ifade etmiştir. Bu ameliyatla hastalara sağlıklı bir cinsel hayat sunulduğunu vurgulamıştır.

Doç. Dr. Ünal, hastalığın kolay teşhis edilmediğini, genellikle hastanın birkaç yıl önce tanı aldığını ve birçok hastaneye başvurarak sonuç alamadığını belirtmiştir. Ameliyat sırasında vajina duvarı oluşturmak için karın zarından dokular kaydırdıklarını, bu işlemin yaklaşık 3 saat sürdüğünü ifade etmiştir. Hastanın doğum yapma şansının olmadığını ancak ülkemizde rahim nakliyle doğum yapma olasılığının bulunduğunu dile getirmiştir. Sonuç olarak, D.Y.’nin nadir görülen bu hastalığa karşı başarılı bir ameliyatla çözüm bulunduğu ve genç kadının sağlığına kavuştuğu belirtilmiştir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Doğuştan Cinsel Organı Olmayan Genç Kadına Yeni Bir Hayat: Karın Zarından Vajina Yapıldı!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin