Küresel piyasalarda yaşanan panik satışlarının ardından dünlerde sükunetin hakim olduğu görüldü. Hafta başında Japon borsası Nikkei 225’de yaşanan yüzde 12’lik düşüş, finans dünyasında büyük bir fırtınaya sebep olmuştu. Ancak dün, Nikkei 225 endeksi yüzde 10 yükselerek piyasalara moral verdi. ABD’nin S&P500 ve Nasdaq 100 endeksleri de açılışta yüzde 1 yükselişle kısmen toparlanma sinyalleri gösterdi. Japonya Merkez Bankası’nın geçen hafta sürpriz faiz artırımı sonrası hızla değerlenen Japon Yeni’nin ‘carry-trade’lerde endişe yaratması, paritenin 145’i aşmasının ardından biraz sakinleşti.
ABD’li yatırım bankası JPMorgan Chase’in Küresel Döviz Stratejisi Arindam Sandilya, piyasaların mevcut seviyelerde istikrar kazanmasıyla en iyi ihtimalle küçük bir toparlanmanın olabileceğini belirtti. Ancak hareketlerin devam etme eğiliminde olduğunu gözlemlediğini ifade etti. Yatırımcıların Japonya’dan ucuz borçlanarak Türkiye gibi yüksek faiz veren ülkelere yatırım yapmalarıyla ilgili Dr. Mahfi Eğilmez, bu durumun carry trade maliyetini artırdığını ve geleceğe ilişkin belirsizlikler yarattığını vurguladı.
Moody’s Analytics Başekonomisti Mark Zandi ise hisse senetlerinin aşırı değerlendiğine dikkat çekerek, Fed’in eylül toplantısında agresif faiz indirimlerine gitmesi gerektiğini söyledi. Türkiye’de ise Borsa İstanbul BIST 100 endeksi, küresel piyasalardaki toparlanmaya ayak uyduramayarak düşüş yaşadı. Güne yüzde 2.71’lik yükselişle başlayan endeks, gün içinde kazançlarını geri vererek yüzde 0.12 düşüşle 9.881 puandan kapandı.
Dolar ise rekor üstüne rekor kırarak yükselmeye devam etti. Hafta boyunca yükselişini sürdüren dolar, dün 33.6040 TL’ye ulaşarak rekor kırdı. Euro da TL karşısında yükselişini sürdürerek rekor seviyelere çıktı. Dolar endeksi de yüzde 0.3’lük artışla 103 değerini aldı. Ons altın gerilerken, gram altın ise yatay seyretti ve 2.585 liradan işlem gördü.
Sonuç olarak, küresel piyasalarda yaşanan volatilite devam ederken, yatırımcılar ve ekonomi uzmanları geleceğe ilişkin belirsizlikler ve riskler konusunda uyarılarda bulunmaya devam ediyor. Finansal piyasaların istikrar kazanması ve toparlanmanın gerçekleşmesi için merkez bankalarının aldığı kararlar ve ekonomi politikaları büyük önem taşıyor.