Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, M çiçeği salgınının kontrol altına alınabileceğini ve durdurulabileceğini belirtti. Bunu gerçekleştirmek için uluslararası kuruluşlar, ulusal ve yerel ortaklar, sivil toplum kuruluşları, araştırmacılar, üreticiler ve üye ülkeler arasında koordineli bir eylem gerektiğini söyledi.
Ghebreyesus, DSÖ üyesi ülkelerin M çiçeği virüsü ile ilgili bilgilendirildiği toplantının açılışında konuştu. 2022’de küresel M çiçeği salgınının başlamasının ardından DSÖ’ye 100 binden fazla doğrulanmış vaka bildirildiğini ve Afrika’da benzeri görülmemiş bir artış yaşandığını aktardı.
Bulaşmanın Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde yoğunlaştığını ve bu yıl sadece burada 575 ölüm de dahil olmak üzere 16 binden fazla şüpheli vaka görüldüğünü belirten Ghebreyesus, “klad 1b” türü M çiçeği virüsünü “uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu” olarak ilan etti.
DSÖ ve ortakları, küresel M çiçeği virüsü salgınını durdurmak için “Küresel M çiçeği virüsü Stratejik Hazırlık ve Müdahale Planı” geliştirdi. Bu planın gözetim ve müdahale stratejilerinin uygulanması, araştırmanın ilerletilmesi, tıbbi karşı önlemlere erişimin sağlanması ve toplulukların salgın önleme ile kontrolüne katılımının sağlanmasına odaklandığını belirtti.
M çiçeği virüsünün fareler ve sincaplar gibi kemirgen hayvanlardan veya enfekte olmuş bireylerden bulaştığını ve vücut döküntülerine dokunmanın, bulaştığı eşyaları kullanmanın ve vücut sıvılarıyla temas etmenin en önemli bulaş nedenleri olduğunu aktardı. İlk belirtilerin virüsü kaptıktan sonraki 5 ila 21 gün içinde ortaya çıkabildiğini ve genellikle ateş, baş ağrısı, yorgunluk, su çiçeğine benzer kabarcıklar gibi belirtilere neden olduğunu söyledi.