DTÖ, 2024 yılında yayımladığı “Dünya Ticaret Raporu”nda, küresel ticaretin yoksulluğun azaltılmasında rol oynadığını ancak bunun tek başına yeterli olmadığını belirtti. Raporda, küresel ticaretin fırsatlar sunduğu vurgulanarak, yoksullukla mücadele ve ekonomik uçurumun kapatılması için sosyal önlemlerin ve uluslararası işbirliğinin gerekliliği üzerinde duruldu.
Raporda ayrıca, küresel ticaretin daha kapsayıcı hale getirilmesi için mesleki eğitim, rekabet politikası, güvenilir altyapı ve iyi işleyen finansal piyasalar gibi iç politikaların desteklenmesi gerektiği vurgulandı. Eşitsizlik konusuna da değinilen raporda, 110 yıl öncesine kıyasla gelir eşitsizliğinin hala yüksek seviyede olduğu belirtildi.
1910 yılında en zengin yüzde 10’luk kesimin gelirinin en alttaki yüzde 50’lik kesimin gelirinden 41 kat daha fazla olduğu hatırlatılan raporda, bu oranın günümüzde 38 kata düştüğü tespit edildi. Yoksul ülkelerin uluslararası ticarette daha az yer aldığı ve dış ticarette daha bağımlı olduklarına dikkat çekilen raporda, gümrük tarifeleri gibi kısıtlayıcı önlemlerin düşük gelirli hane halkları, kadınlar ve küçük şirketler üzerinde olumsuz etkilere neden olduğu belirtildi.
DTÖ Genel Direktörü Ngozi Okonjo-Iweala, raporun en önemli sonucunun ticaretin yoksulluğun azaltılması ve ortak refahın artırılmasında önemli bir rol oynadığının teyit edilmesi olduğunu ifade etti. Ancak aynı zamanda ticaretin daha adil ve kapsayıcı hale getirilmesi için yapılması gerekenler konusunda da çalışmaların sürdüğünü dile getirdi.
Okonjo-Iweala, küresel ticaretin daha adil ve eşitlikçi hale getirilmesi için atılacak adımların ve DTÖ’nün bu süreçteki rolünün önemine vurgu yaparak, ekonomiler ve insanlar için daha iyi bir gelecek oluşturmak için daha fazla çaba sarf etmenin gerekliliğini vurguladı.