Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından derlenen verilere göre dünya genelindeki gıda fiyatları endeksi temmuz ayında revize edilmiş 121,0 seviyesinden ağustos ayında 120,7’ye düştü. Özellikle şeker, et ve tahıl fiyatlarındaki gerileme, süt ve bitkisel yağ fiyatlarındaki artışı dengeledi. Ağustos ayındaki düşüş, temmuzdaki seviyenin yüzde 0,3, bir önceki yılın seviyesinin ise yüzde 1,1 altında gerçekleşti. Bununla birlikte, gıda fiyatları halen 2022’deki zirve seviyesinin yüzde 24,7 altında seyrediyor. Dünya gıda fiyatları, Mart 2022’de Rusya-Ukrayna savaşı etkisiyle yaşadığı yüksek seviyeden bu yana düşüş trendini sürdürerek, şubat ayında son üç yılın en düşük seviyesine geriledi.
Türkiye’de ise Türk-İş verilerine göre, ağustos mutfak enflasyonu aylık yüzde 0,19 artış gösterirken, 12 aylık enflasyon yüzde 57,99 oldu. Ayrıca, yıllık ortalama enflasyonun yüzde 77,66 olduğu belirtildi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre ise, ağustos ayında aylık gıda fiyatları yüzde 1,1 düşüş gösterdi ve yıllık gıda enflasyonu yüzde 44,88 olarak hesaplandı. Gıda enflasyonu, 4 yıl sonra ilk kez aylık bazda negatif bölgeye gerilese de yıllık artış hala küresel ortalamadan yüksek seyretmektedir.
FAO verilerine göre, ağustos ayında küresel tahıl fiyatları ortalama 110,1 puana gerileyerek, bir önceki aya göre yüzde 0,5, Ağustos 2023’ten ise yüzde 11,9 düştü. Bitkisel yağ fiyatları ise ağustos ayında ortalama 136,0 puana yükselerek, bir önceki aya göre yüzde 0,8 artış kaydetti ve Ocak 2023’ten bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Süt fiyatları artarken, et fiyatları düşüş yaşadı ve şeker fiyatları da önemli bir gerileme gösterdi. Süt fiyatları temmuz ayına göre yüzde 2,2 artarken, et fiyatları yüzde 0,7 düştü. Şeker fiyatları ise temmuz ayına göre yüzde 4,7 ve bir yıl öncesine göre yüzde 23,2 azalarak Ekim 2022’den bu yana en düşük seviyeye geriledi. Bu değişkenlikler küresel gıda fiyatlarına etki etmekte ve ülkeler arasında farklı enflasyon oranlarına neden olmaktadır.