1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Dünya Sağlık Örgütü: 2022 yılında 608 bin kişi sıtma nedeniyle hayatını kaybetti!

Dünya Sağlık Örgütü: 2022 yılında 608 bin kişi sıtma nedeniyle hayatını kaybetti!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dünya Sağlık Örgütü tarafından açıklanan verilere göre, 2022 yılında 608 bin kişi sıtma nedeniyle hayatını kaybetti. Hastalığa en savunmasız yaş grubunun 5 yaş altı çocuklar olduğu belirlendi. Sıtmanın, dişi anofel cinsi sivrisineklerin sokmasıyla aktarılan bir parazitin neden olduğu bir hastalık olduğu, ateş, titreme, baş ağrısı, yorgunluk gibi belirtiler gösterdiği ifade edildi. Dünya Sıtma Günü’nün bu yıl hızlandırılması temasıyla kutlandığı vurgulandı.

Geçen yıl yayımlanan “2023 Dünya Sıtma Raporu”na göre, 2022’de dünya genelinde 249 milyon sıtma vakası tespit edildi ve 608 bin kişi hayatını kaybetti. Bu ölümlerin yüzde 76’sını ise 5 yaş altı çocukların oluşturduğu belirtildi. Afrika’da görülen vakaların yaklaşık yüzde 94’ünün gerçekleştiği ve en fazla vakanın Nijerya, Kongo DC, Uganda ve Mozambik’te yaşandığı kaydedildi. Gebelerin üçte birinin sıtmaya yakalandığı 33 ülkede, sıtmaya bağlı risklerin önlenmesi için özel müdahaleler yapıldığı ifade edildi.

Dünya genelindeki sıtma vakalarının yüzde 2’sinin Güneydoğu Asya’da görüldüğü ve Hindistan’da teşhislerin yüzde 66’sının konulduğu belirtildi. Doğu Akdeniz’deki artan sıtma vakalarının, Pakistan’da yaşanan sel baskınlarının ardından kaydedilen 2,1 milyon sıtma vakasından kaynaklandığı açıklandı. Amerika kıtalarındaki vakanın yüzde 73’ü Venezuela, Brezilya ve Kolombiya’da gözlendiği ve Avrupa’da ise 2015’ten bu yana sıtma vakası rapor edilmediği dile getirildi.

Sıtma salgınına karşı DSÖ’nün önerileri arasında ilaçlı cibinlik kullanımı, şüpheli durumlarda sağlık kuruluşlarına başvurulması, sıtma aşılarının kullanılması yer aldı. Küresel Aşı ve Bağışıklama İttifakı (GAVİ), AIDS, Tüberküloz ve Sıtma ile Mücadele Küresel Fonu (Küresel Fon) ve Unitaid’in sağladığı finansmanla sıtma aşı uygulamaları yapıldığı belirtildi. Türkiye’de ise 2010 yılından bu yana sadece yurt dışından kaynaklanan sıtma vakaları görüldüğü ve yerli sıtma enfeksiyonunun sona erdirildiği ifade edildi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Dünya Sağlık Örgütü: 2022 yılında 608 bin kişi sıtma nedeniyle hayatını kaybetti!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin