Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ayşe Demir, Dünya Sağlık Örgütü tarafından ilan edilen ’31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü’ kapsamında açıklama yaptı.
Prof. Dr. Demir, “Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünya genelinde 1,3 milyar insan tütün ürünleri kullanıyor. Her gün 22 bin kişi, her yıl ise 8 milyon kişi tütün nedeniyle hayatını kaybediyor. Sigarayı bırakmak isteyen, ancak bırakamayan kimse yoktur. Sigarayı bırakamayacağını düşünenler olabilir. Ancak önceden sigara içen ve şu anda içmeyen milyonlarca insan bulunmaktadır. Fransa ve Britanya’da yapılan çalışmalar, 1 milyondan fazla kişinin 1 yıl içinde sigarayı bıraktığını göstermektedir. Dolayısıyla, başkalarının başardığı bir şeyi sizin de başaramayacağınız hiçbir neden yok. Herkes sigarayı bırakabilir” şeklinde konuştu.
‘İstek ve kararlılık çok önemli’
Hekimler olarak sigarayı bırakmakta zorlanan insanlara destek olmaya hazır olduklarının altını çizen Prof. Dr. Demir, “Önemli olan gerçekten sigarayı bırakmanız gerektiğine inanmanızdır. Bırakma nedenlerinizi gözden geçirmeli, ‘Bundan kurtulacağım’ kararlılığına varmalısınız. İstek ve kararlılık çok önemlidir. Başarısız olmuş olabilirsiniz, bu sorun değil. Genelde bırakanlar 3-4 deneme sonrasında daha başarılı olmaktadır. Eğer tek başınıza bırakamıyorsanız, hekimler olarak yanınızdayız. Bırakma sürecinde özellikle ilk 15-20 gün yoksunluk belirtileri ortaya çıkabilir. Nikotin bağımlılığı yüksek olanlarda sorunlar yaşanabilir. Bu durumlarla başa çıkmanın yolları vardır. Nikotin replasman tedavileri ya da ilaçlarla yoksunluk semptomları giderilebilir. Tek ihtiyacınız olan istemek; sigarayı bırakabilirsiniz” açıklamasında bulundu.