1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. Dünya Yaz Boyunca Fırındaydı, İşte Son Gelişmeler!

Dünya Yaz Boyunca Fırındaydı, İşte Son Gelişmeler!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Copernicus İklim Değişikliği Servisi’ne göre, 1991-2020 referans ortalamasının 0,71 derece üzerine çıkarak, küresel ortalama sıcaklığın en yüksek olduğu Ağustos ayı, son yılların en sıcak Ağustos ayı olarak kaydedildi. Haziran-Ağustos 2024 döneminde ölçülen sıcaklık değerleri, uzun yıllar ortalamasını aşarak geçen yıla göre de daha yüksekti.

Deniz yüzey suyu sıcaklıklarının ölçüldüğü 2024 Ağustos’unda, deniz suyu sıcaklıklarının geçen yıla kıyasla anormal seviyelerde olduğu tespit edildi. Ekvatoral Pasifik dışında diğer bölgelerde yüksek sıcaklık değerleri görülürken, küresel deniz suyu sıcaklığı en yüksek ikinci Ağustos olarak kaydedildi.

Türkiye’deki deniz suyu sıcaklıkları da küresel eğilimlere paralel olarak arttı. ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü verilerine göre Akdeniz’de yaz mevsimi boyunca deniz suyu ortalama sıcaklığı 28 dereceyi bulurken, Ege ve Marmara Denizi’nde de benzer artışlar yaşandı.

Prof. Dr. Levent Kurnaz, 2024 yazının tüm zamanların en sıcak yazı olduğunu vurgulayarak, yılın başından bu yana batırılan sıcaklık rekorlarına dikkat çekti. La Nina etkisinin beklenenden daha zayıf olması nedeniyle kış mevsiminin de ılık geçeceğini belirtirken, iklim değişikliğinin hava olaylarını daha yoğun ve şiddetli hale getirdiğine dikkat çekti.

Kurnaz, gelecek kışın muhtemelen bir önceki kışa göre birkaç derece daha serin geçebileceğini ifade ederken, insan etkisinin doğanın dengesini bozduğunu ve bilimsel tahminlerin giderek zorlaştığını belirtti. Bu nedenle, beklenenden daha kötü hava olaylarının yaşanabileceğine ve tahminlerin tutmayabileceğine dikkat çekti.

Sonuç olarak, küresel sıcaklık artışıyla birlikte Türkiye’de de deniz suyu sıcaklıklarının arttığı ve iklim değişikliğinin etkilerinin her geçen gün daha belirgin hale geldiği görülmektedir. Gelecek kışın ılık geçmesi beklenirken, hava olaylarının tahminlerin ötesinde gelişebileceği ve insan müdahalesinin doğal dengeyi bozduğu vurgulanmaktadır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Dünya Yaz Boyunca Fırındaydı, İşte Son Gelişmeler!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin