1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Dünyanın Birçok Ülkesinde Sigaraya Karşı Yürütülen Mücadele!

Dünyanın Birçok Ülkesinde Sigaraya Karşı Yürütülen Mücadele!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sigara içmenin birçok zararı bulunmaktadır. Sağlık açısından oldukça zararlı olan sigara, kalp hastalıkları, akciğer hastalıkları, inme, kanser gibi pek çok sağlık sorununa neden olabilir. Sigara içmek aynı zamanda kronik obstrüktif akciğer hastalığı, amfizem ve bronşit gibi akciğer hastalıklarına da yol açabilir. Bunun yanı sıra sigara içmek, birçok kanser türünün riskini artırır. Akciğer, mide, yemek borusu, pankreas, böbrek kanseri gibi pek çok kanser türü, sigara içenlerde daha sık görülebilir. Solunum sistemi üzerinde de etkili olan sigara, solunum yollarının tahriş olmasına ve solunum yetmezliği riskinin artmasına neden olabilir.

Sigara içmek aynı zamanda kalp ve damar hastalıklarının da riskini artırır. Sigara içenlerde damarların sertleşmesi ve daralması daha sık görülür, bu da kalp krizi, inme gibi kalp-damar hastalıklarına davetiye çıkarabilir. Nikotin içeren sigara bağımlılık yapıcı bir madde olduğundan sigara içenlerde bağımlılık gelişebilir. Bağımlılık, sigarayı bırakmayı zorlaştırır ve aynı zamanda zihinsel sağlık sorunlarına yol açabilir. Sigara içmek ayrıca cildi de olumsuz etkileyebilir, cildin yaşlanmasını hızlandırabilir, kırışıklıklara ve lekelere neden olabilir. Sigara dumanı, pasif içiciler için de tehlike oluşturabilir ve onların da sağlık sorunları yaşamasına neden olabilir. Hem sigara alışkanlığı hem de sağlık sorunları nedeniyle tedavi masrafları oldukça yüksek olabilir.

Dünya genelinde birçok ülke sigaraya karşı kısıtlamalar getirmiştir. Bazı ülkeler sigarayı yasaklarken bazıları ise kısıtlamalar koymaktadır. Türkiye, Meksika, Bhutan, İrlanda, Norveç, Yeni Zelanda, Malezya, Avusturya, Finlandiya, İsveç, Hollanda, Fransa, Latin Amerika, İzlanda, Kanada, Danimarka, Avusturalya ve Japonya sigarayı hem yasaklayan hem de kısıtlayan ülkeler arasındadır. Bu ülkeler sigara kullanımını azaltarak hem bireylerin sağlığını korumayı hedeflemekte hem de toplum sağlığını iyileştirmeyi amaçlamaktadır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Dünyanın Birçok Ülkesinde Sigaraya Karşı Yürütülen Mücadele!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin