1. Haberler
  2. Siyaset Haberleri
  3. e-Nabız İddialarına Yanıt: Veri Satışı Yok!

e-Nabız İddialarına Yanıt: Veri Satışı Yok!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sağlık Bakan Yardımcısı Şuayıp Birinci, Türkiye’nin e-Nabız Kişisel Sağlık Kaydı Sistemi’nin Katar’a satıldığı yönündeki iddiaları yalanlayarak, “e-Nabız’ın ne dataları satılmıştır ne de projesi başka bir ülkeye satılmıştır” ifadelerini kullandı. Birinci, bu projelerin Türk mühendisler tarafından geliştirildiğini ve gururla söylenebileceğini belirtti. Ayrıca, 85 milyon insanın verisini elinde bulunduran bir kişinin bunu sadece 200 dolara satmaya kalkışmayacağını savundu.

Birinci, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu’nda, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmeleri sırasındaki açıklamalarında, e-Nabız sistemiyle ilgili verilerin sadece kullanıcıları tarafından paylaşıldığını, başka bir kişinin bu verilere erişmesinin mümkün olmadığını vurguladı. “Böyle bir şey kesinlikle yok” diyerek, sağlık verilerinin korunması konusundaki güvenliği de dile getirdi.

Pandemi sırasında bazı kişilerin sağlık verilerinin oltalama yöntemleriyle ele geçirildiğini belirten Birinci, yaklaşık 200 kişinin şifresinin çalındığını ve bu kişilerin sistemdeki verilerine erişim sağlandığını ifade etti. Bunun global ölçekte çok sayıda veri ihlalinin yaşandığını da hatırlatarak, e-Nabız’ın verilerinin korunması konusunda hiçbir endişe taşımadıklarını söyledi. Yanıtında, e-Nabız sistemiyle ilgili süreçlerin, sistemi geliştiren firma ile bakımını üstlenen firma arasında devam ettiğini de ekledi.

Birinci’nin konuşmasında, “e-Nabız’ın içindeki sağlık verilerinin Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile entegrasyonu sayesinde yıllık 100 milyar lira yakının tasarruf edildiği” ifadesi dikkat çekti. Elde edilen verimlilik sayesinde, radyoloji alanında görüntüleme sayısının da üçte bir oranında düştüğünü belirtti. Aynı zamanda hekimlerin hastalarının izni doğrultusunda sağlık verilerine erişim sağladıklarını söyleyerek, sızıntı veya başka bir güvenlik sorununun yaşanmadığını tekrar vurguladı.

“1 milyon 700 bin civarında GSS prim borçlusu var”

Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borçlarına yönelik düzenlemeler üzerine söz alan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Adnan Ertem, “Kanun maddesinin kapsadığı döneme ilişkin 1 milyon 700 bin civarında GSS prim borçlusu var” açıklamasını yaptı. Toplam alacak miktarının ise yaklaşık 2 milyar lira civarında olduğunu sözlerine ekledi.

CHP Bursa Milletvekili Kayıhan Pala, yapılan kanun teklifinin toplumun büyük kesimini ilgilendiren bazı düzenlemeleri kapsamadığını savundu. Yeni yılda emekli olacak bireylerin aylıklarında 2024 yılında emekliye ayrılanlara göre yaklaşık yüzde 30’luk bir kaybın olacağını ifade eden Pala, bu kaybı önlemeye yönelik herhangi bir düzenlemenin yer almadığını vurguladı. Emekli aylıklarındaki adaletsizlikler ve Bağkur’luların yaşlılık aylığına esas prim gün sayısının diğer sigortalılarla eşitlenme talepleri de dikkat çektiği konular arasında yer aldı.

İYİ Parti Ankara Milletvekili Ahmet Eşref Fakıbaba ise EYT düzenlemesinden yararlanamayan çırak ve staj mağdurlarının taleplerine de çözüm bulunması gerektiğini belirtti. AK Parti İstanbul Milletvekili Halit Yerebakan ise teklifin, genel sağlık sigortası kapsamındaki bazı iyileştirmeleri, prim borçlarının yapılandırılmasını ve sağlık hizmetlerine erişimin iyileştirilmesini hedefledi

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
e-Nabız İddialarına Yanıt: Veri Satışı Yok!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin