1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. Edirne’de Tarihi Çarşılarda Deve Kuşu Yumurtası Gelenek!

Edirne’de Tarihi Çarşılarda Deve Kuşu Yumurtası Gelenek!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Edirne’de tarihi Arasta ve Alipaşa çarşılarında esnaflık yapan kişiler, yaklaşık 7 yıl önce böcek ve örümceklerle mücadele etmek adına deve kuşu yumurtası kullanmaya başladı. Esnaf, bu yumurtaları çarşıların tavanlarına asarak geleneksel olarak haşerelerden koruyucu olduğuna inandı. Trakya Üniversitesi’nden emekli sanat tarihçisi Prof. Dr. Engin Beksaç, deve kuşu yumurtasının mimaride koruyucu bir tılsım olarak kullanıldığını belirtti ve bu geleneğin çok eski olduğunu ifade etti.

Prof. Dr. Beksaç, deve kuşu yumurtasının Osmanlı öncesine dayandığını ve haşereye karşı koruyucu bir unsur olarak kullanıldığını açıkladı. Aynı zamanda yumurtanın mimaride koruyucu bir tılsım olarak kullanıldığı bilgisini verdi. Prof. Dr. Beksaç, dünyanın çeşitli yerlerinde benzer inançların olduğunu da ifade etti. Çarşı esnafının koruyucu özelliğine inandığı için deve kuşu yumurtasını kullandığını belirten Prof. Dr. Beksaç, bu geleneğin halk arasında yaygın olduğunu söyledi.

Çarşı esnafından Mehmet Üstün, deve kuşu yumurtasının özelliğinden bahsederek, çarşıda örümcek ağı oluşmaması için bu yumurtayı kullandıklarını ve geleneği sürdürdüklerini ifade etti. Yumurtanın etkisinin bir süre sonra azaldığını ve 7 yılda bir yenilenmesi gerektiğini belirtti. Ercan Ere ise yumurtanın çarşının temizliğine katkı sağladığını ve haşereleri uzak tuttuğunu belirtti. Çünkü çarşının kapalı ve zor temizlenen bir yer olduğunu ve böceklerin olması sebebiyle zorluk yaşandığını ifade etti. Ayrıca, esnafın bu yöntem sayesinde temizlik ve haşereler konusunda rahatladığını dile getirdi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Edirne’de Tarihi Çarşılarda Deve Kuşu Yumurtası Gelenek!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin