1. Haberler
  2. Gündem Haberleri
  3. Edirne’de Taş Ocağı İçin Hukuki Mücadele Başladı!

Edirne’de Taş Ocağı İçin Hukuki Mücadele Başladı!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Edirne iline bağlı Karlıköy ve Yeşilköy sakinleri, bölgelerinde açılması planlanan ikinci taş ocağına karşı dava açmak için harekete geçtiler. Bu dava dilekçesi, gönüllü avukat Sevda Şimşek tarafından mahkemeye teslim edildi. Mahkeme başvurusu, Edirne Valiliği’nin çevresel değerlendirme ve izin süreçleri bağlamında aldığı “ÇED Gerekli Değildir” kararının durdurulması ve iptali amacıyla gerçekleştirildi.

Erdoğan DEMİR / EDİRNE (İGFA) –  Bahsi geçen taş ocakları, Karlıköy ve Yeşilköy arasında Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından açılmasına karar verilmiştir. Dava dosyası, Edirne İdare Mahkemesi’ne iletilmek üzere, 10 davacı ve Sevda Şimşek tarafından Keşan Adliyesi’nde ilgili birime teslim edilmiştir. Bu süreç, yerel halkın taş ocaklarının açılmasına karşı verdiği mücadelede önemli bir aşama teşkil etmektedir.

Davayı desteklemek için, Keşan Adliye Sarayı önünde çok sayıda kişi toplandı. Etkinliğe CHP Keşan İlçe Başkanı Anıl Çakır, SOL Parti Keşan İlçe Başkanı Ali Erol Durmaz, Keşan Belediye Meclis Üyesi Hüseyin Yavaş ve CHP Keşan Kadın Kolları üyeleri gibi siyasi figürlerin yanı sıra, farklı dernekler ve sivil toplum kuruluşları da katılım gösterdi.

Gönüllü avukat Sevda Şimşek, adliye önünde yaptığı basın açıklamasında, “Edirne ili Keşan ilçesi Karlıköy Köyü Mevkinde Karayolları 1. Bölge Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan 22/2024-02 numaralı (ER:3492515) ‘Hammadde Üretim İzin Belgeli Andezit Ocağı ve Kırma-Eleme Tesisi Projesi’ ile ilgili olarak, Karlıköy ve Yeşilköy halkı andezit ocağını istemediğini ve haklı gerekçelerini içeren 912 adet dilekçeyi 30 Temmuz 2024 tarihinde Edirne Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne göndermiştir. Ancak idare bu hususta gereğini yapmamış, hatta proje için ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir’ kararı vermiştir. Anayasaya, çevre hukuku ve planlama ilkelerine, hukuka ve bilimsel gerçeklere, kamu düzeni ve kamu yararına aykırı bu hatalı kararın yürütmesinin durdurulması ve iptali talepli Edirne İdare Mahkemesine dava açılmıştır. Doğal hayata zarar verecek bu madenin açılmaması için hukuki mücadelemize devam edeceğiz,” ifadelerini kullandı.

Açılması planlanan andezit maden ocağının, nüfus yoğunluğu yüksek köylere ortalama 1.2 kilometre mesafede yer alacağını vurgulayan Av. Şimşek, “Maden ocağından taş çıkarma sürecinde oluşacak zararlı toz emisyonları, köy halkının sağlığına zarar verecek ve ayrıca ormanlık alan ile içindeki canlılar üzerinde de yıkıcı etkiler yaratacaktır. Köydeki tarım arazileri ve hayvanların da bu durumdan olumsuz etkilenmesi kaçınılmaz olacaktır. Önemli bir diğer husus ise, karayollarınca hazırlanan projede, maden alma sürecinin beş yıl sonra sona ermesinin ardından alanın nasıl rehabilite edileceğine dair herhangi bir değerlendirme bulunmamaktadır. Bu proje kesinlikle kamu yararı taşımamaktadır,” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Avukat Sevda Şimşek, açıklamalarının devamında, “Tüm bu bahsedilen hususlar karşısında köy halk

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Edirne’de Taş Ocağı İçin Hukuki Mücadele Başladı!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin