1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Eğitim Masrafları Yüzde 738 Arttı: İlkokul Ailelerini Zor Durumda Bıraktı!

Eğitim Masrafları Yüzde 738 Arttı: İlkokul Ailelerini Zor Durumda Bıraktı!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yarın başlayacak yeni eğitim-öğretim yılına kadar velilerin okul alışverişi tamamlanırken, eğitim masraflarının yıllar içinde önemli ölçüde arttığı gözlemlendi. 2018 yılından bu yana cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçişle birlikte eğitim masraflarının yüzde 738 arttığı belirlendi. CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay, okulların pazartesi günü tekrar açılması öncesinde öğrenci masraflarını detaylı bir şekilde inceledi ve velilerin ne kadar harcama yapması gerektiğini hesapladı. Akay’a göre, ilkokula giden bir öğrenci için velilerin bu yıl yapması gereken harcama tutarı 56 bin lirayı aştı.

Eğitim masraflarındaki en dikkat çekici artış kırtasiye ürünlerinde gerçekleşti. İlkokul öğrencisinin 2018 yılındaki 6.691 TL’lik masrafı, yeni eğitim-öğretim yılı öncesinde 56.084 TL’ye ulaşarak yüzde 738 artış kaydetti. Giyim masrafları yüzde 1.163, kırtasiye ürünleri masrafları yüzde 1.088, ulaşım masrafları yüzde 851, beslenme masrafları ise yüzde 416 arttı. Örneğin, 2018’de 24.9 TL olan bir çantanın fiyatı bu yıl 379 TL’ye kadar çıktı.

Çocukların eğitim masraflarında büyük bir payı olan servis ücretlerinde de ciddi artışlar yaşandı. Öğrenci çantasının temel eşyalarından kalem kutusunun fiyatı 3.9 TL’den 79 TL’ye, silgi setinin fiyatı 5.95 TL’den 59 TL’ye, büyük defterin fiyatı 6.5 TL’den 59 TL’ye, kurşun kalem setinin fiyatı ise 2.5 TL’den 29.5 TL’ye yükseldi. Giyim ürünlerinde de benzer şekilde büyük artışlar görüldü. Eşofman takımı 800 liraya, ayakkabı ve uzun kollu hırka 600 liraya, pantolon ise 450 liraya kadar çıktı. Ayrıca öğrencinin yıllık servis maliyeti 4.275 TL’den 40.671 TL’ye yükseldi.

Ekonomik koşulların zorlaşmasıyla birlikte velilerin eğitim masraflarındaki artışlar dikkat çekti. Beslenme masraflarının da önemli bir yükseliş gösterdiği belirtildi. Cevdet Akay, ekonomik krizin sorumlusu olarak iktidarı göstererek, ihtiyaçların karşılanmadığı evlatların eğitimden geri kaldığını vurguladı. AKP iktidarını eleştiren Akay, her alanda mağduriyet yarattığını ve toplumun her kesimini etkilediğini ifade etti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Eğitim Masrafları Yüzde 738 Arttı: İlkokul Ailelerini Zor Durumda Bıraktı!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin