Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, parti genel merkezinde düzenlenen ‘İnsan Hakları Eğitim Programı’na katıldı. Bakan Tekin, konuşmasında ‘Eğitim demokratikleşmesi ve fırsat eşitliği’ konusuna vurgu yaptı.
Ülkelerin eğitime ayırdıkları bütçenin demokratikleşmenin bir göstergesi olduğunu belirten Bakan Tekin, AK Parti iktidarlarının eğitime en yüksek payı ayırdığını ifade etti. 2002 yılında 540 bin öğretmen bulunduğunu belirten Bakan, günümüzde ise 1 milyon 200 bin öğretmenin 800 bininin AK Parti tarafından atanmış olduğunu söyledi. Okul sayısının arttığını ve derslik sayısının da 751 bine ulaştığını belirtti.
Bakan Tekin, fırsat eşitliği açısından önemli veriler paylaşarak, derslik başına düşen öğrenci sayısının azaldığını ve öğretmen başına düşen öğrenci sayısının da düştüğünü aktardı. Eğitim konusundaki atılımların başarılı olduğu konusunda ise daha fazla çalışmaların gerektiğini ifade etti.
Öğretmenlerin müfredatlara uygulama özgürlüğüne sahip olduğunu vurgulayan Bakan Tekin, azınlık mensubu vatandaşların istedikleri türden eğitimi alabileceklerini belirtti. Kendi müfredatlarını uygulayan okullara da özgürlük tanındığını ifade etti.
Türkiye’nin her alanda model geliştirmesi gerektiğini belirten Bakan Tekin, ‘Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ni kısaca tanıtarak, 2024-2025 eğitim-öğretim yılından itibaren uygulamaya başlanacağını duyurdu.
Sunumun ardından katılımcıların sorularını cevaplayan Bakan Tekin, müfredatta darbe ve vesayetle ilgili çalışmaların olduğunu ve Cumhuriyet tarihinin detaylı olarak işlendiğini paylaştı. Müfredatın demokrasiye sahip çıkma bilincini aktarmayı amaçladığını ve farklı siyasi görüşlerin buna karşı çıkabileceğini belirtti.