1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. EHLİYET HARCI İÇİN BÜYÜK ZAM GELİYOR! 2025 YILINDA NE KADAR OLACAK?

EHLİYET HARCI İÇİN BÜYÜK ZAM GELİYOR! 2025 YILINDA NE KADAR OLACAK?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

2025 yılında ehliyet harç ücretlerinde büyük bir zam bekleniyor. Vergi Uzmanı Dr. Ozan Bingöl’ün verilerine göre, bu yıl yeniden değerleme oranının yüzde 45 civarında olması bekleniyor. Eğer Cumhurbaşkanı’nın yetkisini kullanmazsa, ehliyet harç ücretlerinde yüzde 45’lik bir artış yaşanacak. Yılın geri kalanında enflasyonun artması durumunda, 2025 yılı yeniden değerleme oranı düz hesapla yüzde 45 olarak belirlenecek.

Ehliyet harç ücretleri her yıl yeniden değerleme oranına göre artıyor. Bu yılın ehliyet harç ücretleri Kasım ayında açıklanacak olan YDO doğrultusunda belirlenecek. B Sınıfı ehliyet harcı için 2024 yılında ödenen 3.945,40 TL’lik harç, 2025 yılında yüzde 45 artışla 5.720,80 TL’ye yükselecek. A, A1, A2, B1, BE, C1 gibi ehliyet sınıfları için de benzer artışlar öngörülüyor.

Yeniden değerleme oranı her yıl kasım ayının ilk haftasında ekim ayı enflasyon verileriyle birlikte açıklanıyor. Bu oranın belirlenmesi Vergi Uzmanı Dr. Ozan Bingöl’ün verileri doğrultusunda gerçekleşecek. Yeniden değerleme oranının açıklanmasıyla birlikte belirli vergi, ceza ve diğer yüklerde artışlar yaşanabilir.

Yeniden değerleme oranı zamından etkilenecek vergi ve ceza unsurlarında Cumhurbaşkanının yetkisinin bulunduğu ve bulunmadığı unsurlar bulunmaktadır. Örneğin, Motorlu Taşıtlar Vergisi, Emlak Vergisi, Çevre Temizlik Vergisi gibi unsurlarda başkanın yetki sahibi olduğu belirtiliyor. Ancak, Veraset ve İntikal Vergisi gibi unsurlarda bu yetki bulunmamaktadır.

Yeniden değerleme oranına endeksli bazı harçlar ve vergilerde artışlar öngörülüyor. Örneğin, yurt dışına çıkış harcı, Motorlu Taşıtlar Vergisi, araç muayene ücretleri gibi birçok unsurdaki artışlar 2025 yılında YDO ile artırılarak belirlenecek. Yurt dışına çıkış harcı 500 TL’den 720 TL’ye, araç muayene ücreti ise 1.821,60 TL’den 2.641,30 TL’ye yükselecek. Trafik cezaları da bu artıştan nasibini alacak ve en düşük hız limiti ihlali için ceza miktarı 2.185 TL’ye çıkacak.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
EHLİYET HARCI İÇİN BÜYÜK ZAM GELİYOR! 2025 YILINDA NE KADAR OLACAK?
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin