Son dönemde Türkiye’de enflasyonun düşmemesi nedeniyle ekonomi yönetimi, fiyat pahalılığının nedenlerinden biri olarak kredi kartı limitlerini ele almaya başladı. AKP Grup Başkanı Abdullah Güler’in TBMM’ye sunduğu yasa teklifi, 100 bin TL ve üzeri limitlere sahip vatandaşlardan kesinti yapılmasını öngören bir düzenlemeyi içeriyordu. Bu teklif tartışmalara neden oldu ve muhalefet ile vatandaşlar tepki gösterdi. Bunun üzerine kredi kartlarıyla ilgili önemli değişiklikler yaşandı.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in Orta Vadeli Program sunumunda vurguladığı ve kredi kartı limitlerinin gelirle orantılı olarak hesaplanması gerektiğini belirttiği düzenleme, bu hafta itibarıyla başlayacak. SGK ve TBB Risk Merkezi’nin ortak çalışması sonucu bankalar artık müşterilerin aylık gelirlerini anlık olarak görebilecek ve buna göre limit tahsis edecek. Bu sayede gelirine uygun olmayan limitlere sahip olan vatandaşların tespit edilmesi ve limitlerin yeniden düzenlenmesi hedefleniyor. Benzer şekilde, kredi kartlarından kesinti yapılmasını öngören teklif, milyonlarca vatandaşın kendi isteğiyle limit düşürmesiyle sonuçlandı.
TBB verilerine göre Türkiye’de her iki kredi kartı kullanıcısından biri 100 bin TL üzeri limitlere sahip. Bankalar, SGK ve TBB Risk Merkezi ile birlikte çalışarak müşterilerin limitlerini incelemeye alacaklar. Bu hafta itibarıyla milyonlarca müşteri, limitlerini düşürmek için başvuruda bulundu. Bu değişiklikler sayesinde kredi kartı limitleri ile aylık gelir arasındaki dengenin sağlanması ve daha sağlıklı bir ekonomi ortamının oluşturulması amaçlanıyor. Yeni dönemde SGK’nın sistemini kullanan bankalar, müşterilerine aylık gelirlerinin en fazla 4 katı kadar limit verebilecekler. Bu da asgari ücretle çalışan bir vatandaşın kredi kartı limitinin 68 bin TL’nin üzerine çıkmayacağı anlamına geliyor.