1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Ekonomideki Sıkışma Devam Ediyor: İşte 2024 İkinci Çeyrek Büyüme Verileri!

Ekonomideki Sıkışma Devam Ediyor: İşte 2024 İkinci Çeyrek Büyüme Verileri!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

2024 yılının ikinci çeyreğinde Türkiye ekonomisi, beklenenin altında bir performans sergileyerek büyüme hızını frenledi. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan verilere göre Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) ikinci çeyrekte yüzde 2.5 artış gösterdi. Ancak piyasa beklentileri yüzde 3’ün üzerindeydi ve bu durum ekonomistler arasında stagflasyon tartışmalarını güçlendirdi.

İkinci çeyrekte GSYH, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 78.6 artarak 9 trilyon 949 milyar 792 milyon TL’ye ulaştı. Ancak önceki çeyrekteki yüksek seviyelerin aksine, bu çeyrekte sanayide büyük bir daralma yaşandı. Sanayi üretimindeki yüzde 4.7’lik düşüşle birlikte, sektörel olarak büyümeye katkıda bulunan diğer sektörlerde de belirgin bir yavaşlama gözlendi. İşgücü ödemeleri de önemli ölçüde artarken, bu durumun GSYH içindeki payı düşüş yaşadı.

Ekonomist Murat Kubilay, verileri değerlendirirken 2025 yılında kötüleşmenin devam edebileceği konusunda uyarıda bulundu. Özellikle imalat sanayi ve tarım sektöründeki zayıflığın dikkate alınması gerektiğini belirtti. Bu durumun işsizlik oranlarını yükseltebileceği endişeleri de dile getirildi. Ayrıca ekonominin dolar bazında 1.2 trilyon doları aştığı ve kişi başına düşen milli gelirin 13.866 dolar olduğu da açıklandı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, verilerin ardından sosyal medya üzerinden bir değerlendirme yaparak ekonominin kırılganlıklarını azalttığını ve dengelenmeye başladığını belirtti. Özellikle iç talebin büyümeye olumlu katkı sağladığı bir döneme girildiğini vurguladı. Ayrıca dış talepte yaşanan sıkıntılara dikkat çekilirken, net dış talebin pozitif katkısının gözle görülür bir şekilde arttığına dikkat çekildi. Bakan Şimşek, yakın zamanda 2025-2007 yıllarını kapsayan Orta Vadeli Programı’nın detaylarını paylaşacaklarını da belirtti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Ekonomideki Sıkışma Devam Ediyor: İşte 2024 İkinci Çeyrek Büyüme Verileri!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin