Yanlış ekonomi politikaları nedeniyle döviz kurundaki artışı frenlemek amacıyla Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarına vergisiz koruma sağlayan düzenleme kaldırıldı. KKM hesaplarından faiz geliri elde edenler, artık banka mevduatlarındaki gibi yüzde 5 ve yüzde 7.5 Gelir Vergisi ödemek zorunda kaldılar. Ancak, KKM’ye faiz vergisi getirilmeden önce Hazine ve Merkez Bankası kasasından varlıklı kesime 2023 sonunda 1 trilyon 38 milyar lira aktarıldı. Bu yıl ödemeleri ile birlikte KKM hesabı sahiplerine hiçbir vergi alınmadan ödenen faizin 1.2 trilyon TL’yi geçtiği tahmin ediliyor. Cumhurbaşkanı Kararı ile, 6 aya kadar vadeli KKM hesaplarından elde edilen faiz gelirinden yüzde 7.5, 1 yıla kadar vadeli KKM hesaplarından elde edilen kazançlardan da yüzde 5 oranında stopaj kesintisi yapılması kararlaştırıldı. Bu stopaj kesintisi tüm KKM hesaplarındaki faiz gelirlerine uygulanacak.
Ek olarak, banka mevduatlarına uygulanan oranlar olan yüzde 5 ve yüzde 7.5 stopaj oranları, 1 Mayıs’tan 31 Temmuz’a kadar uzatıldı. Bu süreçte, 6 aya kadar vadeli banka mevduatları için yüzde 5’ten yüzde 7.5’e, 1 yıla kadar olan vadede yüzde 3’ten yüzde 5’e ve 1 yıldan uzun vadelerde ise sıfırdan yüzde 2.5’e oranlar yükseltildi. KKM’nin vergilendirilmeye başlanmasıyla mevduat avantajı azalırken, mevduat faizlerinde aşağı yönlü bir etki olması bekleniyor.
KKM nedeniyle devletin vergi gelirlerinden mahrum kalan bir grup yatırımcı, vergisiz faiz gelirine ulaştı. KKM’nin başlangıcından bu yana Hazine’nin ödediği faiz miktarı 152 milyar lirayı aşarken, Merkez Bankası’nın KKM sahiplerine ödediği toplam faiz miktarı 906.3 milyar lirayı buldu. Bu durum, Merkez Bankası’nın rekor zarar etmesine neden oldu. Vergisiz ödenen faiz gelirleri toplamda 1 trilyon 58 milyar TL’yi aşarken, bu yılın ödemeleri ile birlikte ödenen toplam faiz miktarının 1.2 trilyon TL’yi geçtiği tahmin ediliyor.