Yükselen enflasyon ve düşük faiz politikası nedeniyle ekonomik kriz derinleşirken, vatandaşlar borç ödemelerinde zorluk yaşamaktadır. Gelirlerinin sadece zorunlu harcamaları karşılayabilecek düzeyde olması nedeniyle vatandaşlar, kredi kartları ve ihtiyaç kredilerine başvurarak temel ihtiyaçlarını karşılamaya çalışmaktadır. Ancak bu durum, kredi kartı borçlarının hızla artmasına neden olmuştur.
Merkez Bankası (TCMB) ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından hayata geçirilen yeni düzenleme ile kredi kartı borçları yapılandırılabilecektir. Bu yapılandırma kararı ile kredi kartı borçlarının yapılandırılmasında uygulanacak faiz oranı %3.11 olacaktır. KKDF ve BSMV eklenerek toplam faiz oranı aylık %4.04 olacaktır.
Örneğin, 60 ay vade ile 100 bin TL’lik bir kredi kartı borcunun yapılandırılması durumunda vatandaşlar, ana paranın yaklaşık %167’si kadar faiz ödemek durumunda kalacaktır. Bu durum, vatandaşların üzerindeki borç yükünü daha da ağırlaştırmaktadır. 100 bin TL’lik bir borcun 60 ay vadeli yapılandırılması durumunda aylık ödeme tutarı 4.454 TL olacak, toplam geri ödeme tutarı ise 267 bin 375 TL olacaktır.
Yapılandırma sürecinin kredi sicili üzerinde de etkisi olacaktır. Kredi kartı veya ihtiyaç kredisi borçlarını yapılandıran vatandaşların kredi sicili olumsuz etkilenecek ve bu durum gelecekte yeni kredi kullanımlarını zorlaştıracaktır. Ayrıca, yapılandırılan borcun en az yarısı ödenene kadar kredi kartı limiti artırılamayacaktır.
Yapılandırma sonrasında kredi kartında kalan bakiyenin kullanımı devam edecektir. Örneğin, 100 bin liralık bir borcun 50 bin lirası yapılandırıldığında, kart sahipleri kalan 50 bin lira üzerinden harcama yapabilecektir. Ancak, yapılandırılan borcun en az yarısı ödenmeden kredi kartı limiti artırılamayacaktır. Uzmanlar, yapılandırmanın olumsuz yönlerine dikkat edilmesi gerektiğini belirtmektedir.