Hazine ve Maliye Bakanlığına Mehmet Şimşek’in atanmasının ardından ekonomi politikalarında önemli değişiklikler yaşandı. Ancak, bu değişikliklere rağmen Türkiye’nin yüksek enflasyon sorunu ve vatandaşların geçim sıkıntıları çözüme kavuşmadı. Ekonomist Güldem Atabay, ekonomi yönetiminin 14 aylık performansını değerlendirerek, bu performanslarıyla sınıfta kaldıklarını belirtti. Atabay, 2024’ün ikinci yarısında ekonominin yavaşlayacağını ve enflasyonun düşüş göstereceğini öngördü.
Atabay, yıl sonu enflasyon beklentisini yüzde 45 olarak açıkladı ve 2025’te Merkez Bankası’nın yüzde 14’lük enflasyon hedefinin gerçekleşmeyeceğini söyledi. Enflasyonun 2025’te yüzde 30’un altına inmeyeceğini ve önümüzdeki 5-6 yıl boyunca yüzde 25-35 bandında seyredeceğini belirtti. Atabay, tek haneli enflasyonun mümkün olmadığını vurgulayarak, para politikasının yanı sıra maliyet politikasının da desteğe ihtiyaç olduğunu ifade etti.
Gelecek yılın da zorlu geçeceğini söyleyen Atabay, 2024’ün son çeyreğinden 2025’in ortalarına kadar zor bir dönemin beklendiğini açıkladı. Ayrıca, 2025’te ücretlerde yüzde 30-40 aralığında zam yapılmasının beklendiğini ancak yüksek enflasyon nedeniyle reel ücretlerin erimeye devam edeceğini belirtti. Büyümenin yüzde 1’i geçemeyeceğini ve Türkiye’nin ekonomik durgunluğa girebileceğini öngördü.
Atabay, Merkez Bankası’ndan aralık ayında ilk faiz indirimini beklediğini belirtti. Pozitif reel faizin devam edeceğini ve 2025’te enflasyona göre kademeli faiz indirimlerinin devam edeceğini söyledi. Para politikasındaki sıkı duruşun 2025 ve 2026’da devam edeceğini ve daha sonra Türkiye’nin yeniden erken seçim atmosferine girebileceğini ifade etti.