Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan enflasyon verisinin beklentileri aşması, ekonomistlerin kısa vadede faiz indirimine işaret etmediğini belirtti. TÜİK verilerine göre enflasyon ağustos ayındaki yüzde 52’den eylül ayında yüzde 49,4’e gerilerken, yıllık enflasyonun beklenenden daha az düştüğü görüldü. Merkez Bankası’nın aylık enflasyon göstergesi de bir önceki aya göre artarak yüzde 2,97 oldu.
Aylık enflasyondaki artışta eğitim fiyatlarının yüzde 14,2’lik artışı etkili oldu. Para Politikası Kurulu’nun eylül toplantısının tutanaklarına göre, üniversite harçları ve okul servis ücretlerindeki artış nedeniyle hizmet enflasyonunda yüksek bir seviyeye ulaşıldığı belirtilmişti. Ancak, ekonomistler enflasyon verilerinin beklentilerin üzerinde gelmesinin, faiz indirimine ilişkin tartışmaları erteleyebileceğini ifade etti.
İş Portföy Yönetimi Araştırma Müdürü ve Ekonomist Hande Şekerci, eğitim, konut, giyim, lokanta ve otel ile gıda fiyatlarının tahminlerin üzerinde gerçekleştiğini belirterek, hizmet enflasyonunun yapışkan olduğunu vurguladı. Şekerci’ye göre, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın faiz indirimine başlaması için daha kalıcı bir iyileşme sağlanması gerektiği belirtilerek, ilk gevşeme adımının 2025’te atılabileceğini söyledi.
Garanti BBVA’da gelişmekte olan piyasalar stratejisti Tufan Cömert, enflasyonun politika faizinin altına inmesinin, kasım ayındaki faiz indirim beklentilerini 2025’e kadar erteleyebileceğini belirtti. Ekonomist Haluk Bürümcekçi ise Reuters’a yaptığı açıklamada, bugünkü verilerin faiz indirimi mesajı içermediğini ve önümüzdeki dönemde değişiklik beklenmediğini ifade etti. Bürümcekçi, Ekim ayı TÜFE verilerinin Merkez Bankası’nın kararlarını etkileyebileceğini ve faiz indirimi için yeterli olup olmayacağının 21 Kasım’daki Para Politikası Kurulu toplantısında netleşeceğini belirtti.