Emekli Aylıklarının Artışı ve Tartışmalar
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, 12 bin 500 liradan 14 bin 469 liraya emekli aylıklarının yükseltilmesini öngören bir kanun teklifini görüşüyor. Bu süreçte, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Antalya Milletvekili Cavit Arı, emekli maaşlarının güncel durumu ile ilgili önemli eleştirilerde bulundu. Arı, 2002 yılında en düşük emekli maaşının 1,4 asgari ücrete denk geldiğini, günümüzde bu rakamın yaklaşık 31 bin lira olması gerektiğini belirtti. Ancak mevcut iktidarın bu miktarın çok altında bir emekli maaşı sunduğunu savundu. Arı ayrıca, 30 bin lira altında bir maaş verilmemesi gerektiğini ifade etti.
Arı, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, emeklilerin 2024 yılının kendileri için bir yıl olarak kesin bir şekilde ilan edildiğini, fakat 2025 yılı geldiğinde emeklilerin yaşam standartlarının daha da düşeceğinden endişe duyulduğunu dile getirdi. “En düşük emekli aylığı konuşulurken, bir yandan da halkın gerçek yaşam koşullarının göz ardı edildiğini” belirtmişti. 2002 yılına atıfta bulunarak, o zamanın en düşük emekli maaşının günümüze göre çok daha yüksek bir düzeyde olması gerektiği ifade etti.
Devletin vergi ve harç uygulamalarındaki yüksek oranlara da dikkat çeken Arı, “Devlet her türlü vergide yüzde 43,93 oranında bir kaynağı almakta. Ama ortaya çıkan emekli maaşı sadece 14 bin lira. Bu durum, memur emeklileri için de geçerli. Ocak ayındaki maaş artışı sadece yüzde 11,54 olarak belirlendi” diyerek hem emekli hem de çalışan memurların yaşadığı ekonomik zorluklara vurgu yaptı. Arı, en düşük emekli maaşının en az asgari ücret seviyesine çıkarılması gerektiğini belirtti.
“Emeklilerden Alkış Bekleniyor”
Demokrasi ve Progress (DEM) Partisi Mersin Milletvekili Perihan Koca, TBMM’deki görüşmelere de katılarak emekli maaşı düzenlemelerinin sermaye lehine olduğunu savundu. Koca, emeklilerin bu Meclis’e güven duymadığını, halkın yalnızca kendilerine sunulan süslü laflar ile gerçekleri ayırt edebileceğini belirtti. “Burası, halka ölümlerden ölüm beğendiren bir tiyatro sahnesi haline geldi. İktidarın kapalı kapılar arkasında halka karşı saygısızca davranışlarda bulunduğunu düşünüyorlar,” dedi.
Koca, hükümetin emeklilere yönelik sözlerinin gerçekçi olmadığını ve emeklilerden alkış beklemelerinin haksızlık olduğunu ifade etti. “Bu durumu 31 Mart seçimlerinde emeklilerin gösterdiği tepki ile çok net bir şekilde gördük. Halk, gerçekliği kendi yaşamlarından biliyor” diyerek emekli maaşları arasındaki dengesizliği bir kez daha gündeme taşıdı. Koca, 2024 verilerine göre ünlü iş insanı Rahmi Koç’un servetinin 2,8 milyar dolar olduğunu, bu miktarın Türkiye’deki en düşük emekli maaşının tam 7 milyon 841 katı olan bir rakam olduğunu belirtti. Bir yanda 8 milyon emeklinin toplam maaşının bulunduğu, diğer tarafta ise yüksek sermaye sahiplerinin bulunduğunu belirtti.
Bu konuşmalar ve eleştiriler, Türkiye’deki emeklilik sisteminin nasıl bir düzenleme gerektirdiği ve emekli aylıkları arasındaki adaletsizliğin ne şekilde giderileceği sorularını gündeme getiriyor. Emeklilerin yaşadığı maddi sıkıntılar ve ücret politikasının gözden geçirilmesi gereken bir konu olduğu, siyasi tartışmaların merkezinde yer alıyor. Düşük emekli maaşları ve yüksek yaşam maliyetleri, emekl