Emekli maaşları için yıl sonu ve yıl ortası olmak üzere iki kez yapılan zamların enflasyon farkı doğrultusunda belirleneceği belirtiliyor. Hayat pahalılığı nedeniyle geçim sıkıntısı yaşayan milyonlarca emekli vatandaş, zam oranlarını merak ediyor. Merkez Bankası’nın piyasa anketine göre, tüketici fiyatlarının haziran ayında %2.52 artması ve 6 aylık enflasyonun %25.81’e çıkması bekleniyor. Bu durumda temmuz ayında memur ve memur emeklilerine %20.34 zam yapılacakken, işçi, esnaf ve çiftçi emeklileri için ise bu oran %25.81 olarak belirlendi. Memur ile işçi emeklileri arasındaki zam farkı 5.47 puan olacak.
En düşük emekli aylıklarının ve asgari ücretin henüz zam görmemesi bekleniyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, emekliye refah payı konusunun gündemlerinde olmadığını açıkladı. Memurlar için toplu sözleşme masasından çıkan uzlaşmazlık nedeniyle hakem kurulu tarafından enflasyon farkı hariç %15 oranında zam yapılmış, temmuz zammı ise %10 olarak ilan edilmişti. Ocak zammı ve enflasyon farkı ile birlikte memur ve emeklileri toplamda %49.25 zam alacaklar.
Enflasyonun yılın ilk 5 ayında %22.72 olarak gerçekleşmesi ve haziran ayı tahminlerine göre ilk 6 aylık enflasyonun %26.81’e yükselmesi durumunda, memurlar ve emeklilere hakem zammı ile birlikte toplamda %20.34 zam yapılacak. Böylece en düşük memur maaşı 33.983 liradan 40.895 liraya, en düşük memur emeklisinin aylığı ise 12.920 liradan 15.548 liraya çıkacak.
Sonuç olarak, emekli maaşlarındaki zam oranları enflasyon farkıyla birlikte belirlenirken, memur ve işçi emeklileri arasındaki fark da dikkate alınıyor. En düşük aylıkların henüz zam görmemesi beklenirken, emekliye refah payı verilmesi konusunda gündemde bir çalışma olmadığı belirtiliyor. Geçim sıkıntısı çeken emekliler ise yapılan zamların kendilerine ne kadarlık bir artış getireceğini merakla bekliyorlar.