1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Emekli maaşlarında devrim niteliğinde zam kararı alındı: İşte detaylar!

Emekli maaşlarında devrim niteliğinde zam kararı alındı: İşte detaylar!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Temmuz ayında yapılan zam oranı yüzde 0 olarak belirlenmiş ve bunun ardından en düşük emekli maaşı için bir düzenleme yapılmıştır. Yapılan çalışmalar sonucunda en düşük emekli aylığı 10 bin TL’den 12 bin 500 TL’ye çıkarılmıştır. Bu karar, Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmelerinde kabul edilen 29’uncu madde ile alınmıştır. Maddeye göre, yaşlılık, malullük, ölüm aylığı ödenenlere ve hak sahiplerine dosya bazında ödenen aylık asgari tutar 10 bin lira iken, bu tutar 12 bin 500 liraya yükseltilmiştir. Bu düzenlemenin temmuz ödeme döneminden itibaren uygulanması planlanmaktadır.

Düzenleme Meclis’te kabul edilmiş olmasına rağmen henüz yürürlüğe girmemiştir. Resmi gazetede yayınlanmasının ardından yürürlüğe girecek olan düzenleme sonrasında, zam farklarının ne zaman yatacağı da belli olacaktır. 

Düzenlemeden etkilenecek olan emekli sayısı ise 3 milyon 703 bin 788 olarak belirtilmiştir. Bu düzenlemenin bütçeye maliyetinin ise 6 aylık süreçte 33 milyar 200 milyon TL olacağı açıklanmıştır. Temmuz ayında enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından memur ve memur emeklileri için maaş zam oranı yüzde 19,3, SGK ve Bağ-Kur emeklileri için ise yüzde 24,73 olarak belirlenmiştir. Ancak emekli maaşı 8 bin 383 TL’nin altında olanlar için zam oranı yüzde 0 olarak kalmıştır. 

Sonuç olarak, 10 bin TL’den 12 bin 500 TL’ye çıkarılan en düşük emekli maaşı, 3,7 milyon emekliyi etkileyecek ve bütçeye 33 milyar 200 milyon TL’lik bir maliyet getirecektir. Bu düzenleme ile birlikte emekli aylıklarındaki artışın önemli bir kısmı karşılanacak ve emeklilerin maddi durumları iyileştirilmeye çalışılacaktır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Emekli maaşlarında devrim niteliğinde zam kararı alındı: İşte detaylar!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin