Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, İstanbul’da ekonomi alanındaki basın mensupları ile bir araya geldi. Toplantıda, gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yılmaz, emekli maaşları ve asgari ücret konularında önemli açıklamalarda bulundu.
Yılmaz, en düşük emekli maaşı ile ilgili düzenlemeler yapacaklarını belirtti. “Burada diğer ücretler artarken, asgari ücreti olduğu gibi tutmanın doğru olmadığını düşünüyoruz. Bir çalışma yapacağız” sözleriyle, Ocak ayında yapılacak bir düzenleme planladıklarını açıkladı.
‘EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI KONUSUNDA ÇALIŞMA YAPACAĞIZ’
Emekli maaşlarındaki artış oranları üzerine konuşan Yılmaz, asgari ücret ile emekli maaşları arasındaki kıyaslamanın doğru olmayacağına dikkat çekti. “Birisi bir yıllık süreçle ilgili bir artış, diğeri ise 6 aylık” ifadeleriyle, emekli ve memur artırımlarının 6 aylık süreçlerle belirlendiğini belirtti. Yılmaz, mevcut en düşük emekli maaşının 12 bin 500 lira olduğunu vurgulayarak, “Kök ücretleri daha düşük olan önemli sayıda emeklimiz bu durumdan yararlanıyor. Ancak bu, yalnızca kanunla değiştirilebilecek bir yapı.” dedi.
Cevdet Yılmaz, emekli maaşları konusundaki çalışmanın, diğer ücretlerin artışı ile asgari ücreti sabit tutmanın yanlış olduğunu farkettiklerini ifade ederek, düzenlemenin Ocak ayı içinde gündeme geleceğini söyledi.
ASGARİ ÜCRET AÇIKLAMALARI
Asgari ücretten bahseden Yılmaz, toplam istihdamın yüzde 42’sinin asgari ücretli olduğunu ve bunun da yaklaşık 6,7 milyon kişiye işaret ettiğini vurguladı. Kayıt dışı çalışmanın iki biçimde olduğunu belirten Yılmaz, “Tamamen kayıt dışı çalışma” ve “eksik kayıtlılık” ayrımına dikkat çekti. Gerçek asgari ücretli sayısının muhtemelen daha düşük olduğunu hatırlatan Yılmaz, işletmelerin bazı çalışanlarına asgari ücretten daha az ödemeler yaptığını da ifade etti.
Yılmaz, asgari ücretin bir taban ücreti olduğunu, bunun altında bir ücretin olmaması gerektiğini vurgulayarak, metropol kentlerde ve büyük firmalarda daha yüksek fiili ücretlerin mevcut olduğunu belirtti. Asıl sorunun ise daha az gelişmiş bölgelerde, küçük ölçekli işletmelerde ve emek yoğun sektörde hissedildiğini söyledi. Verimliliğin artmasının, daha yüksek maaşların ödenebilmesi için gerekli zemin hazırladığını da sözlerine ekledi.
‘SON İKİ YILDA YAPILAN ARTIŞLAR OLDUKÇA ÖNEMLİ’
Yılmaz, son iki yılda yapılan maaş artışlarının önemli olduğunu belirtti ve bu yılki artışın da beklenen enflasyon oranının üzerine çıkmasını beklediğini ifade etti. Ayrıca, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın asgari ücretle ilgili yaptığı açıklamada, ciddi enflasyon sapması olması durumunda gerekli müdahalelerin yapılacağına dair bilgi verdiğini hatırlatan Yılmaz, “Ciddi bir sapma olmayacağına inanıyoruz. Bizim amacımız, satın alma gücünde kalıcı bir artış sağlamak.” şeklinde konuştu.
Yılmaz, yüksek maaş ödemelerinin, enflasyon artışları ile hiç anlam ifade etmemesi ihtimaline dikkat çekerek, asıl hedefin enflasyonu kontrol altına almak ve reel satın alma gücünü artırmak olduğunu sözlerine ekledi.