1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Emekli ve Vefat Edenler İçin Dul ve Yetim Maaşı Ne Kadar?

Emekli ve Vefat Edenler İçin Dul ve Yetim Maaşı Ne Kadar?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, eşini veya ebeveynlerinden birini kaybetmiş kişiler için fon ayırmıştır. Bu fondan yararlananlar, zor durumda olan vatandaşlara dul ve yetim maaşı almaktadırlar. Dul maaşı, vefat eden sigortalının çocuğu olup olmamasına bağlı olarak farklı oranlarda verilmektedir. Eğer çocuğu yoksa maaşın %75’i, çocuğu varsa ise %50’si dul veya yetim maaşı olarak ödenmektedir.

Dul ve yetim maaşları, emekli zammına göre belirlenmektedir. Yüzde 25 oranında dul ve yetim maaşı alanlar 3.125 lira, yüzde 50 oranında alanlar 6.250 lira, yüzde 75 oranında alanlar ise 7.375 lira maaş almaktadırlar. Bu miktarlara ek olarak yüzde 4’lük bir ek ödeme yapılmamaktadır.

Dul ve yetim maaşı hak sahipleri belirli oranlarda maaş almaktadır. Vefat eden sigortalının eşi maaşının %50’sini alırken, çocuğu olmayan eş %75’ini alabilmektedir. Sigortalının bir çocuğu varsa, çocuk maaşın %25’ini almaktadır. Birden fazla çocuğu olan sigortalının çocukları ise maaşın %25’ini alırlar. Eğer anne ve baba da vefat etmişse, çocuğa %50 oranında maaş bağlanmaktadır.

Dul ve yetim maaşları, sosyal devlet anlayışı çerçevesinde, zor durumda olan vatandaşlara destek olmak amacıyla verilmektedir. Bu maaşlar, kaybın getirdiği maddi sıkıntıları bir nebze olsun hafifletmeyi amaçlamaktadır. Dolayısıyla, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın bu fondan faydalanarak dul ve yetim maaşı alan kişilere destek olması önemli bir sosyal yardım uygulamasıdır. Bu sayede, dul ve yetim kalan vatandaşlar, maddi anlamda bir nebze olsun rahatlamakta ve hayatlarını idame ettirebilmektedirler.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Emekli ve Vefat Edenler İçin Dul ve Yetim Maaşı Ne Kadar?
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

İa Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin